Algebra
Nexog: Bez wykonywania dzielenia znajdz resztę z dzielenia wielomianu x5+x−2 przez wielomian
x2−2x+5.
Proszę o objaśnienie krok po kroku lub wskazówki jak wykonać to zadanie.
10 gru 17:16
Jack:
W(x) = x5 + x − 2
P(x) = x2 − 2x + 5 = (x−1)2 + 22 = (x−1)2−(2i)2 = (x−1−2i)(x−1+2i)
(czyli miejsca zerowe P(x) to : x1 = 1 + 2i, x2 = 1−2i)
W(x) = P(x) * Q(x) + R(x)
x5 + x − 2 = (x−1−2i)(x−1+2i)*Q(x) + ax + b
{(1−2i)5 + 1−2i − 2 = a*(1−2i) +b
{(1+2i)5 + 1+2i − 2 = a*(1+2i) + b
{(1−2i)5 − 1 − 2i = a + b − 2ai
{(1+2i)5 − 1 + 2i = a + b + 2ai
Rozwiaz ten uklad.
10 gru 17:28
Nexog: Dzięki, miałem na to ten sam pomysł ale odrzucało mnie trochę to podnoszenie (1+2i)
5.
Myslałem ze jest może jakiś łatwiejszy sposób. No cóż, trzeba liczyć. Dzięki za pomoc.
10 gru 17:31
Jack:
(1+2i)5 = (1+2i)2 * (1+2i)3 = (1 + 4i − 4)(1 + 6i − 12 + 8i3) =
= (4i − 3)(−11 + 6i − 8i) = (4i−3)(−2i−11) = 8 − 44i + 6i + 33 = 41 − 38i
10 gru 17:39