określ przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne
student: Cześć,mam do zrobienia takie zadanie
Znajdz przedziały monotoniczności lub ewentualne ekstrema lokalne funkcji f(x).
10 gru 17:01
student: | | 1 | |
to co jest obok e to jest to do potęgi |
| |
| | 1−x | |
10 gru 17:02
Jerzy:
Dziedzina i pochodna, potem jej miejsca zerowe i analiza jej znaku.
10 gru 17:03
student: Dziedzina funkcji x∊R\{1}
| | 1 | | 1 | |
1 pochodna to e do potęgi |
| ( |
| −1) |
| | x−1 | | 1−x2 | |
10 gru 17:05
student: no to ogarniam ale nie bardzo wiem jak z rozwiązać to równanie e z potęgą do tego ułamka..
10 gru 17:06
Jerzy:
Pochodna, to pochodna ilorazu dwóch funkcji.
10 gru 17:06
student: to dobrze obliczyłem pochodną?
10 gru 17:07
Jerzy:
Oczywiśćie,że żle.
10 gru 17:08
student: zgubiłem mianownik (x−1)2 racja moja wina
10 gru 17:10
10 gru 17:11
student: | | 1 | | 1 | | 1 | |
e do to potęgi |
| = e do to potęgi |
| * ( |
| )' |
| | 1 − x | | 1 − x | | 1−x | |
10 gru 17:13
student: F(x)↗=x∊(−1,0)∪(0,1)
F(x)↘=x∊(−∞,−1)∪(1,∞) ?
10 gru 17:24
student: | | 1 | |
dobra juz wiem gdzie się pomyliłem ..w nawiasie ma byc jednak ( |
| − 1) |
| | 1−x | |
10 gru 17:27