Oblicz wartość wyrażenia:
Siden: Oblicz wartość wyrażenia:
a) x3 + 8x3 , gdy x + 2x = 2 (x do trzeciej + osiem przez x do 3)
b) x4 + 1x4 , gdy x + 1x = 3 (x do czwartej + 1 przez x do 4)
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku, jaka jest zasada rozwiązywania tych zadań? Dzieki
z góry
12 sty 20:04
MATH: czy to ma być z równaniem kwadratowym?
12 sty 20:28
Sabin:
Zasada jest taka, że trzeba kombinować ze wzorami skróconego mnożenia i ich przekształceniami
tak, by w tych wzorach wykorzystać to co wiemy z zadania.
I tak np.
a)
(x+2x)3 = x3 + 3x2*2x + 3x(2x)2 + (2x)3
(x+2x)3 = x3 + 6x + 12x + 8x3
Przekształćmy:
(x+2x)3 − 6x − 12x = x3 + 8x3
(x+2x)3 − 6(x+2x) = x3 + 8x3
Zauważ, że po prawej stronie pojawiło ci się szukane wyrażenie, zaś po lewej stronie masz w obu
nawiasach wyrażenie o którym wiesz z zadania, że równa się 2.
Stąd:
x3 + 8x3 = 23 − 6*2 = 8 − 12 = −4
b)
tu można dwukrotnie rozpisać wzór skróconego mnożenia
(x2 + 1x2)2 = x4 + 2 + 1x4
przekształcając ten wzór otrzymamy
x4 + 1x4 = (x2 + 1x2)2 − 2
ale to jeszcze nie to co chcemy, bo w zadaniu mamy dane x + 1x a nie x2 + 1x2
zajmijmy się wiec prawą stroną równania, w analogiczny sposób jak na początku przekształcając
wzór skróconego mnożenia:
(x+1x)2 = x2 + 2 + 1x2, skąd
x2 + 1x2 = (x+1x)2 − 2
wstawmy to do równania na x4 i dostaniemy:
x4 + 1x4 = ((x+1x)2 − 2)2 − 2, a stąd:
x4 + 1x4 = (32 − 2)2 − 2 = 49 − 2 = 47
12 sty 23:12
Siden: Dziękować
13 sty 11:59