Pochodne
student: (((2x)+ln(x))/x)tgx, jak obliczyć pochodną wyrażenia ?
10 gru 16:19
Jerzy:
| | 2x + lnx | |
(x) = etgx*ln |
| ... i liczysz pochodną. |
| | x | |
10 gru 16:23
student: Ze wzorów na pochodną (ex )' = ex , czyli takie jest rozwiązanie :
(x) = etgx*ln((2x + lnx)/x)
10 gru 16:37
Jerzy:
nie..
| | 2x+lnx | |
f'(x) = f(x)*[tgx*ln |
| ]' |
| | x | |
10 gru 16:39
Jerzy:
Musisz jeszcze policzyć pochodną nawiasu kwadratowego.
10 gru 16:40
Jerzy:
[ef(x)]' = ef(x)*f'(x)
10 gru 16:41
Adamm: ( ex )' = ex, ale
( ef(x))' = ef(x)*f'(x)
10 gru 16:41
Jerzy:
Przećwicz na prostszej pochodnej.
Oblicz pochodną z: f(x) = (sinx)x
10 gru 16:45
student: Już rozumiem, dziękuję bardzo
10 gru 16:51