ciaglosc funkcji
TROCHE SMUTNY STUDENT: DRODZY GENIUSZE PROSZE O POMOC
zbadaj ciaglosc funkcji f w punkcie x0:
| | 2x2 − 5x − 3 | |
f(x) = * |
| jesli x nie jest rowny 3 |
| | x − 3 | |
* 7 jesli x jest rowny 3
x0 = 3
jak to liczyc

znam te 2 warunki, ale tu nie liczymy granic jednostronnych i nie wiem co robic
zeby wyszlo, ze ciagla
10 gru 15:57
Jerzy:
Granica lewostronna i prawostronna górnej funkcji przy x → 3 musi być równa 7
10 gru 16:02
Mila:
Podpowiedź:
Rozłóż na czynniki: 2x2−5x−3
10 gru 16:03
TROCHE SMUTNY STUDENT: no wiem, ze sie skraca jak sie rozlozy licznik pierwszego ale dalej nie rozumiem jak to dziala
jak sie powinno poprawnie zapisac rozwiazanie
10 gru 16:12
Jerzy:
| | 2(x−3)(x + 1/2) | |
f(x) = |
| = 2(x+1/2) |
| | x−3 | |
lim
x→32(x +1/2} = 7
Funkcja jest ciagła.
10 gru 16:33