proporcjonalność odwrotna
nahh: Wyznacz współrzędne punktu P, wiedząc, że należy on do wykresu proporcjonalności odwrotnej
y= 36x oraz:
a)leży na prostej o równaniu y=x
b) jego pierwsza współrzędna jest cztery razy większa od drugiej
c) jego pierwsza współrzędna jest o 5 mniejsza od drugiej
10 gru 15:38
5-latek: a) P=(6,6)
10 gru 15:41
nahh: no ok, ale czemu
10 gru 15:42
nahh: nie chce samej odpowiedzi, chcę, żeby mi to ktoś wytłumaczył
10 gru 15:43
Adamm: | | 36 | |
a) x= |
| ⇔ x=6 lub x=−6 |
| | x | |
P(6; 6) lub P(−6; −6)
| | 36 | |
b) x=4* |
| ⇔ x=12 lub x=−12 |
| | x | |
P(12; 3) lub P(−12; −3)
| | 36 | |
c) x+5= |
| ⇔ x=4 lub x=−9 |
| | x | |
P(4; 9) lub P(−9; −4)
10 gru 15:46
5-latek:

Beda jednak dwa takie punkty
jeden to \P=(6,6) i drugi P=(−6,−6)
Skoro ma lezec na prostej y=x to x i y musza byc rowne
| | 36 | |
A tylko dla x=6 toy= |
| =6 |
| | 6 | |
| | 36 | |
i to samo dla x=−6 y= |
| =−6 |
| | −6 | |
10 gru 15:49