Ciągi
Artu: Wstaw między liczby 5 i 30 dwie takie liczby aby pierwsze trzy tworzyły ciąg geometryczny, a
ostatnie trzy − ciąg arytmetyczny.
Przy tym zadaniu pojawia mi się pytanie.. jak się za to zabrać ?
Wynika z tego, że :
5, x, y − ciąg geometryczny
x, y, 30 − ciąg arytmetyczny
Tylko nie mam pojęcia skąd się bierze to :
x2=5y
2y=x+30
może mi to ktoś to zadanie wytłumaczyć ?
10 gru 15:11
Jerzy:
Z własności ciągu arytmetycznego i geometrycznego:
an =
√an−1*an+1
10 gru 15:13
Artu: Okej, czaje

nie mogłem skojarzyć z jakiego wzoru skorzystać, ale już wiadomo. Dzięki
10 gru 15:19
Adamm: ja bym raczej nie pisał an=√an−1an+1 tylko an2=an−1an+1 bo nie znasz znaku
an
10 gru 15:20