Wiem skąd jest dziedzina R tylko problem z tym zbiorem wartości :/
Ohma: Wykaż że f dziedziną funkcji F(x) = (x2+14x+9)/(x2+2x+3) jest zbiór R, a zbiorem jej wartości
jest przedział <−5;4>
10 gru 14:52
Kacper: wsk. Rozłożyć licznik i mianownik na czynniki.
10 gru 14:52
Ohma: Tak też zrobiłam. Dół nie da się rozłożyć a z gory wychodzi (x+27)(x−13)
10 gru 14:59
Jerzy:
Zbadaj, czy istnieje ekstremum lokalne w podanym przedziale, a jeśli tak, to go oblicz.
10 gru 15:01
Ohma: Nie rozumiem
10 gru 15:02
relaa:
Zbadajmy dla jakiego y mamy rozwiązania, co będzie równoznaczne ze znalezieniem
zbioru wartości tej funkcji.
| x2 + 14x + 9 | |
| = y |
| x2 + 2x + 3 | |
x
2 + 14x + 9 = y(x
2 + 2x + 3)
(y − 1)x
2 + (2y − 14)x + 3y − 9 = 0
Sprawdźmy co dostaniemy dla y = 1, wtedy dostaniemy postać liniową
−12x − 6 = 0, zatem dla y = 1 mamy rozwiązanie.
Dla y ≠ 1 rozpatrujemy postać kwadratową
Δ = (2y − 14)
2 − 4(y − 1)(3y − 9) = −8(y
2 + y − 20)
rozwiązania otrzymamy dla Δ ≥ 0
−8(y
2 + y − 20) ≥ 0
y
2 − 4y + 5y − 20 ≤ 0
y(y − 4) + 5(y − 4) ≤ 0
(y − 4)(y + 5) ≤ 0 ⇒ y ∊ [−5 ; 4].
Nie trzeba sprawdzać, czy rozwiązania z tego przedziału należą do dziedziny, ponieważ
x
2 + 2x + 3 = (x + 1)
2 + 2 > 0 dla każdego x ∊ R.
10 gru 15:14
Ohma: Dziękuję!
10 gru 15:28