dziwna funkcja
Ola: Witam ,mam taką oto funkcje f(x)=ln
3x−3lnx i czy robiąc badanie przebiegu zmienności funkcji ,
funkcja ta ma asymptotę pozioma równa y=0

bo tak mi wyszło licząc granicę przy x→+−
∞
10 gru 14:15
Adamm: powiedz mi jak policzyłaś tą granicę przy x→−
∞, jestem ciekaw
| | 3 | |
limx→∞ ln3x−3lnx = limx→∞ ln3x(1− |
| ) = ∞ |
| | ln2x | |
10 gru 14:18
Ola: | | f(x) | |
skorzystałam z tw. de"Hospitale'a wczesniej tworząc postać |
| i liczyłam z tego granice |
| | x | |
w + i −
∞
10 gru 14:21
Jerzy:
Podobnie jest z granicą przy x → − ∞
Jedyna asymptota pionowa obustronna: x = 0
10 gru 14:24
Adamm: Jerzy 
jaka granica przy x→−
∞ ?
10 gru 14:26
Ola: | | f(x) | |
ale czemu Adamm nie liczyłeś granicy w nieskończonościach w taki sposób |
| ? bo nie |
| | x | |
rozumiem
10 gru 14:26
Ola:
10 gru 14:37
Adamm: a czemu ty liczyłaś? co to za głupie pytanie?
10 gru 14:39
Ola: i jeszcze jedno musze policzyc wartość dla funkcji f(1/e)=ma wyjść 2 a mi wychodzi −2 , co
robię zle?
10 gru 14:39
Adamm: nie wiem co robisz źle, nie podałaś mi swoich obliczeń, co ja jestem, jasnowidz jakiś?
10 gru 14:40
Ola: | | f(x) | |
z definicji "na policzenie asymptot poziomych lim |
| " |
| | x | |
x→+−
∞
10 gru 14:48
Adamm: nie poziomych tylko ukośnych...
10 gru 14:48
Adamm: | | ln3x−3lnx | | | |
limx→∞ |
| = (reguła H.) limx→∞ |
| = |
| | x | | x | |
| | ln2x−1 | | 1 | |
=limx→∞ 3 |
| = limx→∞ 3(ln2(x1/x)− |
| ) = 0 |
| | x2 | | x2 | |
lim
x→∞ ln
3x−3lnx =
∞
nie ma asymptot ukośnych ani poziomych, granica w −
∞ to są po prostu jakieś bzdety
10 gru 14:53
10 gru 14:56
Jerzy:
Dziedzina R
+ ( wycofuję mój post )
10 gru 14:57
Kacper:
Ola umiesz zrywać gruszki z sosny ?

Twoja funkcja nie jest określona dla x<0. (Przynajmniej w "świecie" liczb R)
10 gru 14:59
Ola: a tutaj do wartości funkcji:f(1/e)=(ln(1/e))3−3ln(1/e)=ln(e)−3 − 3ln(e)−1=−2
10 gru 15:00