Policzyłam drugą pochodną funkcji f'(x)=U{-18x}{(x^2-9)^2)} i wyszło mi coś taki
Marzenkaaa: Policzyłam drugą pochodną funkcji
| | −18x | |
f'(x)= |
| i wyszło mi coś takiego |
| | (x2−9)2) | |
| | 54x4−252x2−1458 | |
f''(x)= |
| |
| | (x2−9)4) | |
Następnie chciałam obliczyć punkty przegięcia funkcji, czyli przyrównuję drugą pochodną do zera
(dokładnie licznik)
54x
4−252x
2−1458 = 0
i jak za x
2 podstawie "t" >0 etc to wyjdzie mi pierwiastek z delty nierówny (34.176... etc) a
raczej na pewno powinien być "ładnył.
Czy zrobiłam błąd w liczeniu 2 pochodnej?
10 gru 14:01
Jerzy:
| | −18(x2 − 9)2 + 18x2*4(x2−9)3 | |
f"(x) = |
| = |
| | (x2−9)4 | |
| | 18(x2−9)2(−1 + 8x2(x2−9) | |
= |
| .. i skroć przez : (x2−9) |
| | (x2−9)4 | |
10 gru 14:10
Marzenkaaa: a skąd wyszło to 18x
2*4?
ja to tak rozpisałam:
| | (−18x)'*(x2−9)−(−18x)((x2−9)2)' | |
f"(x)= |
| |
| | ((x2−9)4 | |
i nie wiem skąd się wzięło to 18x
2*4 ani (x
2−9)
3
10 gru 14:23
Jerzy:
−(licznik)*(pochodna mianownika) = −(−18x)*4*(x2−9)3*2x = 18x2*4(x2−9)3
10 gru 14:29
Marzenkaaa: A to przypadkiem nie jest pochodna mianownika, ale zanim znów podniosłam ją do potęgi 2? czyli
pochodną z ((x2−9)2) powinnam liczyć a nie ((x2−9)4)?
10 gru 14:35
Jerzy:
Mianownik: (x2−9)4 i jego pochodna: 4(x2−9)3*2x
10 gru 14:38
piotr: | | 54 (3 + x2) | |
f''(x) = |
| |
| | (−9 + x2)3 | |
10 gru 14:40
Jerzy:
A nie ... .źle popatrzyłem ...
| | −18(x2−9)2 + 18x*2(x2−9)*2x | |
f"(x) = |
| |
| | (x2−9)4 | |
10 gru 14:41
Marzenkaaa: | | −18x | |
Jak liczę pochodną 2 stopnia z pochodnej f'(x)= |
| |
| | (x2−9)2 | |
czyli w którrej mianownik to (x
2−9)
2 to z tego mianownika liczę pochodną przy obliczaniu
drugiej pochodnej, czy nie? ;c
10 gru 14:42
Marzenkaaa: O i teraz mi się zgadza gdyby nie te*2x na końcu

skąd się wzięły
10 gru 14:44