koło, stół i prostokątny blat
artur: Okrągły stół o średnicy 120 cm można rozsunąć i przez dołożenie prostokątnego blatu otrzymać
stół
o długości 160 cm. Jak powierzchnię ma ten stół po rozsunięciu? Wynik podaj z dokładnością do
0,1 m2. Liczba pi=3,1. Wykonaj rysunek pomocniczy i zapisz obliczenia.
HELP
10 gru 13:57
Jerzy:
Musisz dołożyć prostokąt o bokach: 40 cm x 120 cm.
10 gru 13:59
Jerzy:
P = π(60)2 + 40*120 cm2
10 gru 14:01
artur: Nie wiem jak to zrobić... Wykonałby Pan mi rysunek?
Myślałem, że trzeba zrobić to tak: skoro po dodaniu blatu stół miałby długość 160cm to
liczę najpierw obwód koła l=2*pi*r=2*3,14*60cm=376,8 cm i chciałem uwzględnić blat, ale
pisze, że długość stołu wyniesie 160 cm.... coś czegoś tu nie rozumiem... czy mógłby mnie Pan
oświecić?
Pozdrawiam.
Artur
10 gru 14:49
Mila:
10 gru 14:59
artur: Nie rozumiem dlaczego prostokąt ma wymiar 40 cm. Wiem dlaczego na 160 cm, bo to średnica
koła...
10 gru 14:59
artur: I WSZYSTKO JASNE DZIĘKUJĘ Mila
10 gru 15:00