rzut moneta
koles: Rzucamy dwanaście razy monetą. Wyznaczyć prawdopodobieństwo , że wypadło tyle samo orłów co
reszek przy czym dwunasty rzut to pierwszy rzut, po którym zrównały się liczby orłów i reszek.
10 gru 13:42
Rafal: Przyjmijmy za zbiór zdarzeń elementarnych Ω wszystkie dwunastoelementowe ciągi (an) o wyrazach
ze zbioru {O, R} − wtedy |Ω|=212. Zauważmy, że (a1, a2, a11, a12)=(O, O, R, R) lub
(a1, a2, a11, a12)=(R, R, O, O). Załóżmy, że (a1, a2, a11, a12)=(O, O, R, R)
(na końcu skorzystamy z symetrii i pomnożymy wynik przez 2).
Rozpatrzymy trzy przypadki (niewymienione prowadzą do sprzeczności).
1) W każdej z dwójek: (a3, a4), (a5, a6), (a7, a8), (a9, a10) znajduje się dokładnie
jeden orzeł i jedna reszka − oczywiście każdy taki ciąg an ma żądaną własność (24=16
możliwości).
2) W każdej z powyższych dwójek znajdują się albo dwa orły albo dwie reszki. Musi być
(a3, a4)=(O, O) i (a9, a10)=(R, R). Pozostałe dwa orły i dwie reszki można umieścić w
środkowych dwójkach na dwa sposoby (2 możliwości).
3) W dokładnie dwóch z powyższych dwójek znajdują się albo dwa orły albo dwie reszki.
a) Jeśli a3=a4, to (a3, a4)=(O, O), czyli na jednej z pozostałych trzech dwójek muszą
znaleźć się dwie reszki. Na dwóch innych można umieścić dwa orły i dwie reszki na 2*2=4
sposoby (3*4=12 możliwości).
b) Jeśli a3≠a4 i a5=a6, to (a5, a6)=(O, O), czyli na jednej z dwójek: (a7, a8),
(a9, a10) musza znaleźć się dwie reszki. Na dwóch pozostałych można umieścić dwa orły i
dwie reszki na 2*2=4 sposoby (2*4=8 możliwości).
c) Jeśli a3≠a4 I a5≠a6, to a7=a8 i a9=a10. Ponieważ (a9, a10)=(R, R), to
(a7, a8)=(O, O). Na dwóch pozostałych dwójkach można umieścić dwa orły i dwie reszki na
2*2=4 sposoby (4 możliwości).
W SUMIE mamy 16+2+12+8+4=42 możliwości, a po uwzględnieniu symetrii − 84 możliwości, co
potwierdza C++.
12 gru 15:47
Rafal: Zapomniałem napisać, że liczby wyrzuconych orłów i reszek mogą się zrównać tylko po wykonaniu
parzystej liczby rzutów.
12 gru 16:03
Mila:
Rzucamy 12 razy symetryczną monetą
|Ω|=2
12
A − wypadło tyle samo orłów co reszek przy czym dwunasty rzut to pierwszy rzut,
po którym zrównały się liczby orłów i reszek.
| | 84*11 | | 21*11 | | 231 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 212 | | 210 | | 1024 | |
12 gru 17:45
Rafal: Nie wiem, czy wypada mi zwracać uwagę lepszym od siebie, ale trudno. Wydaje mi się, że w
powyższy sposób liczymy prawdopodobieństwo, że po 12 rzutach sumy wyrzuconych orłów i reszek
zrównają się, ale niekoniecznie po raz pierwszy...
12 gru 18:16
Rafal: Takie wyniki dostałem.
O O O O O O R R R R R R
O O O O O R O R R R R R
O O O O O R R O R R R R
O O O O O R R R O R R R
O O O O O R R R R O R R
O O O O R O O R R R R R
O O O O R O R O R R R R
O O O O R O R R O R R R
O O O O R O R R R O R R
O O O O R R O O R R R R
O O O O R R O R O R R R
O O O O R R O R R O R R
O O O O R R R O O R R R
O O O O R R R O R O R R
O O O R O O O R R R R R
O O O R O O R O R R R R
O O O R O O R R O R R R
O O O R O O R R R O R R
O O O R O R O O R R R R
O O O R O R O R O R R R
O O O R O R O R R O R R
O O O R O R R O O R R R
O O O R O R R O R O R R
O O O R R O O O R R R R
O O O R R O O R O R R R
O O O R R O O R R O R R
O O O R R O R O O R R R
O O O R R O R O R O R R
O O R O O O O R R R R R
O O R O O O R O R R R R
O O R O O O R R O R R R
O O R O O O R R R O R R
O O R O O R O O R R R R
O O R O O R O R O R R R
O O R O O R O R R O R R
O O R O O R R O O R R R
O O R O O R R O R O R R
O O R O R O O O R R R R
O O R O R O O R O R R R
O O R O R O O R R O R R
O O R O R O R O O R R R
O O R O R O R O R O R R
R R O R O R O R O R O O
R R O R O R O R R O O O
R R O R O R R O O R O O
R R O R O R R O R O O O
R R O R O R R R O O O O
R R O R R O O R O R O O
R R O R R O O R R O O O
R R O R R O R O O R O O
R R O R R O R O R O O O
R R O R R O R R O O O O
R R O R R R O O O R O O
R R O R R R O O R O O O
R R O R R R O R O O O O
R R O R R R R O O O O O
R R R O O R O R O R O O
R R R O O R O R R O O O
R R R O O R R O O R O O
R R R O O R R O R O O O
R R R O O R R R O O O O
R R R O R O O R O R O O
R R R O R O O R R O O O
R R R O R O R O O R O O
R R R O R O R O R O O O
R R R O R O R R O O O O
R R R O R R O O O R O O
R R R O R R O O R O O O
R R R O R R O R O O O O
R R R O R R R O O O O O
R R R R O O O R O R O O
R R R R O O O R R O O O
R R R R O O R O O R O O
R R R R O O R O R O O O
R R R R O O R R O O O O
R R R R O R O O O R O O
R R R R O R O O R O O O
R R R R O R O R O O O O
R R R R O R R O O O O O
R R R R R O O O O R O O
R R R R R O O O R O O O
R R R R R O O R O O O O
R R R R R O R O O O O O
R R R R R R O O O O O O
12 gru 18:24
Mila:
Dążenie do prawdy zawsze mile widziane.

Zaraz pomyślę o tym małym zwrocie "po raz pierwszy" ( nie zwróciłam wcześniej na to uwagi).
Teraz będę miała przerwę. Do zobaczenia po 20.
12 gru 19:24
Rafal: 
Mam nadzieję, że pojawi się jakieś ładniejsze rozwiązanie, bo, nie ma co ukrywać, moje jest
"zaciemnione" i prawdopodobnie nie każdy zrozumie.
12 gru 19:31