matematykaszkolna.pl
rzut moneta koles: Rzucamy dwanaście razy monetą. Wyznaczyć prawdopodobieństwo , że wypadło tyle samo orłów co reszek przy czym dwunasty rzut to pierwszy rzut, po którym zrównały się liczby orłów i reszek.
10 gru 13:42
Rafal: Przyjmijmy za zbiór zdarzeń elementarnych Ω wszystkie dwunastoelementowe ciągi (an) o wyrazach ze zbioru {O, R} − wtedy |Ω|=212. Zauważmy, że (a1, a2, a11, a12)=(O, O, R, R) lub (a1, a2, a11, a12)=(R, R, O, O). Załóżmy, że (a1, a2, a11, a12)=(O, O, R, R) (na końcu skorzystamy z symetrii i pomnożymy wynik przez 2). Rozpatrzymy trzy przypadki (niewymienione prowadzą do sprzeczności). 1) W każdej z dwójek: (a3, a4), (a5, a6), (a7, a8), (a9, a10) znajduje się dokładnie jeden orzeł i jedna reszka − oczywiście każdy taki ciąg an ma żądaną własność (24=16 możliwości). 2) W każdej z powyższych dwójek znajdują się albo dwa orły albo dwie reszki. Musi być (a3, a4)=(O, O) i (a9, a10)=(R, R). Pozostałe dwa orły i dwie reszki można umieścić w środkowych dwójkach na dwa sposoby (2 możliwości). 3) W dokładnie dwóch z powyższych dwójek znajdują się albo dwa orły albo dwie reszki. a) Jeśli a3=a4, to (a3, a4)=(O, O), czyli na jednej z pozostałych trzech dwójek muszą znaleźć się dwie reszki. Na dwóch innych można umieścić dwa orły i dwie reszki na 2*2=4 sposoby (3*4=12 możliwości). b) Jeśli a3≠a4 i a5=a6, to (a5, a6)=(O, O), czyli na jednej z dwójek: (a7, a8), (a9, a10) musza znaleźć się dwie reszki. Na dwóch pozostałych można umieścić dwa orły i dwie reszki na 2*2=4 sposoby (2*4=8 możliwości). c) Jeśli a3≠a4 I a5≠a6, to a7=a8 i a9=a10. Ponieważ (a9, a10)=(R, R), to (a7, a8)=(O, O). Na dwóch pozostałych dwójkach można umieścić dwa orły i dwie reszki na 2*2=4 sposoby (4 możliwości). W SUMIE mamy 16+2+12+8+4=42 możliwości, a po uwzględnieniu symetrii − 84 możliwości, co potwierdza C++.
12 gru 15:47
Rafal: Zapomniałem napisać, że liczby wyrzuconych orłów i reszek mogą się zrównać tylko po wykonaniu parzystej liczby rzutów.
12 gru 16:03
Mila: Rzucamy 12 razy symetryczną monetą |Ω|=212 A − wypadło tyle samo orłów co reszek przy czym dwunasty rzut to pierwszy rzut, po którym zrównały się liczby orłów i reszek.
 11! 
|A|=2*

=84*11
 6!*5! 
 84*11 21*11 231 
P(A)=

=

=

212 210 1024 
12 gru 17:45
Rafal: Nie wiem, czy wypada mi zwracać uwagę lepszym od siebie, ale trudno. Wydaje mi się, że w powyższy sposób liczymy prawdopodobieństwo, że po 12 rzutach sumy wyrzuconych orłów i reszek zrównają się, ale niekoniecznie po raz pierwszy...
12 gru 18:16
Rafal: Takie wyniki dostałem. O O O O O O R R R R R R O O O O O R O R R R R R O O O O O R R O R R R R O O O O O R R R O R R R O O O O O R R R R O R R O O O O R O O R R R R R O O O O R O R O R R R R O O O O R O R R O R R R O O O O R O R R R O R R O O O O R R O O R R R R O O O O R R O R O R R R O O O O R R O R R O R R O O O O R R R O O R R R O O O O R R R O R O R R O O O R O O O R R R R R O O O R O O R O R R R R O O O R O O R R O R R R O O O R O O R R R O R R O O O R O R O O R R R R O O O R O R O R O R R R O O O R O R O R R O R R O O O R O R R O O R R R O O O R O R R O R O R R O O O R R O O O R R R R O O O R R O O R O R R R O O O R R O O R R O R R O O O R R O R O O R R R O O O R R O R O R O R R O O R O O O O R R R R R O O R O O O R O R R R R O O R O O O R R O R R R O O R O O O R R R O R R O O R O O R O O R R R R O O R O O R O R O R R R O O R O O R O R R O R R O O R O O R R O O R R R O O R O O R R O R O R R O O R O R O O O R R R R O O R O R O O R O R R R O O R O R O O R R O R R O O R O R O R O O R R R O O R O R O R O R O R R R R O R O R O R O R O O R R O R O R O R R O O O R R O R O R R O O R O O R R O R O R R O R O O O R R O R O R R R O O O O R R O R R O O R O R O O R R O R R O O R R O O O R R O R R O R O O R O O R R O R R O R O R O O O R R O R R O R R O O O O R R O R R R O O O R O O R R O R R R O O R O O O R R O R R R O R O O O O R R O R R R R O O O O O R R R O O R O R O R O O R R R O O R O R R O O O R R R O O R R O O R O O R R R O O R R O R O O O R R R O O R R R O O O O R R R O R O O R O R O O R R R O R O O R R O O O R R R O R O R O O R O O R R R O R O R O R O O O R R R O R O R R O O O O R R R O R R O O O R O O R R R O R R O O R O O O R R R O R R O R O O O O R R R O R R R O O O O O R R R R O O O R O R O O R R R R O O O R R O O O R R R R O O R O O R O O R R R R O O R O R O O O R R R R O O R R O O O O R R R R O R O O O R O O R R R R O R O O R O O O R R R R O R O R O O O O R R R R O R R O O O O O R R R R R O O O O R O O R R R R R O O O R O O O R R R R R O O R O O O O R R R R R O R O O O O O R R R R R R O O O O O O
12 gru 18:24
Mila: Dążenie do prawdy zawsze mile widziane.emotka Zaraz pomyślę o tym małym zwrocie "po raz pierwszy" ( nie zwróciłam wcześniej na to uwagi). Teraz będę miała przerwę. Do zobaczenia po 20.
12 gru 19:24
Rafal: emotka Mam nadzieję, że pojawi się jakieś ładniejsze rozwiązanie, bo, nie ma co ukrywać, moje jest "zaciemnione" i prawdopodobnie nie każdy zrozumie.
12 gru 19:31