Granica funkcji
dzakiczan: Oblicz granicę funkcji:
lim x→0+ (tgx)1/lnx
10 gru 13:06
Jerzy:
| | 1 | |
Szukaj granicy funkcj: f(x) = e |
| *ln(tgx) ( to wykładnik potęgi e ) |
| | lnx | |
10 gru 13:14
Adamm: lim
x→0+ e
ln(tgx)/lnx
| | x | | 1 | |
limx→0+ ln(tgx)/lnx = (reguła H.) limx→0+ |
| * |
| = 1 |
| | tgx | | cos2x | |
lim
x→0+ e
ln(tgx)/lnx = e
10 gru 13:21
dzakiczan: Dziekuje
10 gru 13:56
dzakiczan: Mógłbyś mi jeszcze rozpisać jak to jest gdy tam na końcu podstawiamy to 0+?
x→0+
tgx→0+
cos2→1
dlaczego nie jest tak ?
0+/(0+*1)=[0/0]
10 gru 14:03
10 gru 14:05
dzakiczan: Dzieki
10 gru 14:10
dzakiczan: A czy z tym przykładem będzie tak?
lim x→∞ (1+e−x)x
lim x→∞ (1+e−x)x=1∞=exln(1+e−x)
lim x→∞ xln(1+e−x)=lim x→∞ (x)/(1/(ln(1+e−x)= lim x→∞x/(1/e−x)=1/(1/−e−2x)=0
lim x→∞ (1+e−x)x=e0=1
10 gru 14:43
Kacper:
Wynik ok. Zatem może i rachunki dobre.
10 gru 14:45
Adamm: dziwne zapisy, opuszczasz lim bez powodu
ja ci pokaże łatwiejszy sposób
| | 1 | | 1 | |
limx→∞ (1+ |
| )x = limx→∞ (1+ |
| )ex(x/ex) |
| | ex | | ex | |
| | x | | 1 | |
limx→∞ |
| = (reguła H.) limx→∞ |
| = 0 |
| | ex | | ex | |
| | 1 | |
limx→∞ (1+ |
| )ex(x/ex) = e0 = 1 |
| | ex | |
10 gru 14:47
dzakiczan: Racja taki sposób też miałem, wypadł mi z głowy

dzięki jeszcze raz
10 gru 14:51