Hej, jak policzyć extremum tej funkcji? f(x)=U{x^2}{(x^2-9} pochodna mi wyszła
Marzenkaaa:

Hej, jak policzyć extremum tej funkcji?
pochodna mi wyszła
tylko nie wiem co dalej

Narysowałam wykres, miejsca 0 to −3 0 oraz 3 , poprowadziłam wykres tylko nie wiem zupełnie co
dalej ;c
10 gru 12:36
Jerzy:
Ekstremum istnieje tylko w punkcie x = 0
Jak pochodna zmienia znak w punkcie x = 0 ?
10 gru 12:38
Marzenkaaa:

Czyli w 0 funkcja osiąga tylko maksimum, tak?
10 gru 12:40
Jerzy:
Tak , bo dla x < 0 funkcja rośnie, a dla x > 0 funkcja maleje.
10 gru 12:42
Marzenkaaa: Dziękuję
10 gru 12:49
Marzenkaaa: A jak określić przedziały monotoniczności tej funkcji?
10 gru 12:51
Jerzy:
Tam gdzie pochodna jest dodatnia funkcja rośnie, tam gdzie ujemna, maleje.
10 gru 12:54
Marzenkaaa: Mam rozumieć, że od (−∞;−3)u(−3;0) rośnie, a (0;3)u(3;∞) maleje?
10 gru 12:55
Jerzy:
NIe ... intresuje cię tylko znak pierwszej pochodnej.
10 gru 12:57
Jerzy:
Zastanów się .. .gdyby było tak jak piszesz, funkcja miałaby więcej eksremów lokalnych.
10 gru 12:59
Marzenkaaa: Ech to niestety nie wiem. Nie umiem powiedzieć gdzie rośnie gdzie maleje
10 gru 13:03
Jerzy:
Przypatrz się pochodnej .... od czego zależy jej znak ?
10 gru 13:05
Marzenkaaa: Od tego czy jest w danym punkcie minimum czy maximum?
10 gru 13:07
Jerzy:
Pytam o znak pochodnej, kiedy pochodna jest dodatnia , a kiedy ujemna ?
10 gru 13:11
Marzenkaaa: Jeżeli mamy to x0 i w niej jest maskimum, to z lewej strony tego punktu funkcja jest rosnąca
czyli dodatnia, a z prawej wtedy malejąca, czyli ujemna
10 gru 13:18
Jerzy:
Tak... pochodna jest dodatnia dla: x < 0 i ujemna dla x > 0.
Funkcja jedno ekstremum lokalne w punkcie : x = 0 ( maksimum )
10 gru 13:25
Jerzy:

Tutaj masz wykres tej funkcji.
10 gru 13:26