Równania
00000: Wyznacz liczbę a, dla której równanie (a2−4)x=a+2 jest a)tożsamościowe i b)sprzeczne
Załóżmy, że w b) zrobię tak:
(a2−4)x=0
czyli (a2−4)=0
a2−4=0
a2=4
więc a =−2 lub 2, a w odpowiedziach podają, że a=2, czemu nie może być −2?
Niby w a) jest opowiedź −2, ale jak to obliczyć?
10 gru 12:07
Adamm: (a
2−4)x=a+2, dla a
2−4≠0
| | a+2 | |
x= |
| , czyli ma jakąś wartość |
| | a2−4 | |
teraz gdy a
2−4=0
rozpatrzmy przypadek gdy a=2,
mamy 0=4, równanie sprzeczne
teraz gdy a=−2
0=0, równanie tożsamościowe
10 gru 12:11