ciąg arytmetyczny
Magda: W skończonym ciągu arytmetycznym an=3n+2 wybrano kilka ostatnich wyrazów, których
suma wynosi 340 . Suma najmniejszego i największego z wybranych wyrazów jest równa 136.
Ile wyrazów ma ten ciąg?
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje
Magda
9 gru 23:23
Adamm: am+am+1+...+an=340, m<n
am+an=136
am+1+an−1=am+r+an−r=136, etc.
340:136 = 2 reszta 68, stąd mamy 5 wyrazów
wiemy też że środkowy z nich wynosi 68, an−2=68
3(n−2)+2=68
n=24
ten ciąg ma 24 wyrazy
9 gru 23:28
Eta:
k−−− ilość zsumowanych wyrazów
zsumowane wyrazy: a
n−4, a
n−3, a
n−2, a
n−1, a
n
a
n−4+a
n = 2a
n−2 =136 ⇒ a
n−2=68
3(n−2)+2=68 ⇒ n=24
10 gru 00:06