Wielomiany
bastien: Jeżeli podzielimy wielomian W(x)= x(1951) − 4x1950 + 2x1949 + 1 przez P(x) =x3 − x to
A. Reszta z dzielenia wynosi −4x2 + 3x +2
B. Reszta z dzielenia jest podzielna przez 4x + 1
C. Suma współczynników reszty jest równa 0
9 gru 19:49
bastien: Jeżeli podzielimy wielomian W(x)= x1951 − 4x1950 + 2x1949 + 1 przez P(x) =x3 − x to
A. Reszta z dzielenia wynosi −4x2 + 3x +2
B. Reszta z dzielenia jest podzielna przez 4x + 1
C. Suma współczynników reszty jest równa 0
9 gru 19:51
Adamm: W(x)=Q(x)(x−1)(x+1)x+ax2+bx+c
W(0)=c, W(0)=1
W(−1)=−1−4−2+1=−6, W(−1)=a−b+c
W(1)=1−4+2+1=0, W(1)=a+b+c
c=1, a−b=−7, a+b=−1
2a=−8
a=−4
b=3
reszta wynosi −4x2+3x+1, i suma jego współczynników wynosi 0, jest on podzielny przez 4x+1
9 gru 19:55
bastien: A mogę poprosić o jakieś głębsze wytłumaczenie?
9 gru 20:00
Adamm: reszta z dzielenia przez wielomian 3 stopnia może być co najwyżej wielomianem 2 stopnia,
cześć która nie jest resztą musi być oczywiście podzielna przez dany wielomian, więc
przedstawia się jako Q(x)x(x−1)(x+1), czyli Q(x)P(x), gdzie Q jest jakimś tam wielomianem,
to akurat jest najmniej ważne
mamy układ równań i wyliczamy z niego współczynniki
9 gru 20:04