Oblicz granice ciagu korzystając z twierdzenia o 3 ciągach
hhhhh: Oblicz granice ciagu korzystając z twierdzenia o 3 ciągach
9 gru 19:16
Janek191:
Napisz licznik po ludzku
9 gru 19:36
Janek191:
Tam jest cos ( n +4) czy cos n + 4 ?
9 gru 19:39
Janek191:
lim an = 0
n→∞
9 gru 19:41
hhhhh: cosn + 4
9 gru 20:01
hhhhh: | | 8n+(−1)n | |
to juz dałem radę ale jeszcze jedno mam |
| tylko to prosiłbym o rozwiązanie po |
| | 2n+1 | |
koleji
9 gru 20:03
Adamm: | 8n−1 | | 8n+(−1)n | | 8n+1 | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| 2n+1 | | 2n+1 | | 2n+1 | |
na mocy tw. o 3 ciągach ...
9 gru 20:09
hhhhh: dobrze ale co dalej ? bo w tym momencie utknąłem..
9 gru 20:13
Janek191:
| | 8 n − 1 | | 8 n + 1 | |
Obliczamy granicę |
| i granicę |
| |
| | 2 n + 1 | | 2 n + 1 | |
| | 8 n − 1 | | 8 − 1n | |
lim |
| = lim |
| = 4 |
| | 2 n + 1 | | 2 + 1n | |
n→
∞ n→
∞
Podobnie
n→
∞
więc
na mocy tw. o trzech ciągach
| | 8 n + (−1)n | |
lim |
| = 4 |
| | 2 n + 1 | |
n→
∞
9 gru 21:20