..
liceum: Dla jakich wartości parametru m istnieją dwa różne rozwiązania x1 i x2 równania
(2m−3)x2+4mx+m−1 spełniające nierówność x1 +x2 +mx1x2≥0 ?
9 gru 18:29
Jack:
cos samemu ? jakis pomysl ?
9 gru 18:33
Jack:
Przede wszystkim zacznijmy od tego, ze jesli to rownanie to brakuje nam czegos, a mianowicie :
(2m−3)x
2 + 4mx + m−1
= 0
zatem nasze rownanie (2m−3)x
2 + 4mx + m−1 = 0
a = 2m−3
b = 4m
c = m−1
skoro
dwa rozne rozwiazania to
Δ > 0
ze wzorow Viete'a
9 gru 18:38
Jack: i oczywiscie a ≠ 0 czyli 2m−3 ≠ 0
9 gru 18:41
piotr: Δ>0 −b/a+m c/a>=0
⇒1/2< m < 3/2 ∨ m≥5
9 gru 18:50