Hej :) mam problem ze zbadaniem monotoniczności i ograniczoności tego ciągu
Annia:
9 gru 16:20
tomek:
ciąg jest zbieżny....zatem jest ograniczony
Granicą ciągu jest liczba 1.
9 gru 17:19
tomek:
monotoniczność ciągu można zbadać z definicji
9 gru 17:19
Adamm: | | n2+4n+4 | | n2+2n+1 | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| | n2+2n−2 | | n2−3 | |
| | n4+4n3+n2−12n−12−(n4+4n3+3n2−2n−2) | |
= |
| = |
| | (n2+2n−2)(n2−3) | |
| | −2n2−10n−10 | |
= |
| |
| | (n2+2n−2)(n2−3) | |
| | −2n2−10n−10 | |
an+1−an>0 ⇔ |
| >0 ⇔ |
| | (n2+2n−2)(n2−3) | |
⇔ (n
2+2n−2)(n
2−3)(n
2+5n+5)<0 ⇔ (n+1−
√3)(n+1+
√3)(n−
√3)(n+
√3)(n+5/2+
√5/2)*
*(n+5/2−
√5/2)<0
(n+1−
√3)(n+1+
√3)(n−
√3)(n+
√3)(n+5/2+
√5/2)(n+5/2−
√5/2)<0 ∧ n∊ℕ
+ ⇒
⇒ (n+1−
√3)(n−
√3)<0 ⇔ n∊(
√3−1;
√3)
ciąg nie jest monotoniczny ponieważ 1∊(
√3−1;
√3)
ciąg jest monotoniczny od drugiego wyrazu, a dokładnie malejący, więc górnym ograniczeniem
może być a
2, dolnym a
1 (reszta ciągu dąży do 1, a a
1<1)
9 gru 17:23
Annia: Dzięki
9 gru 20:32