matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz elastyczność funkcji g(x)=U{x}{x-2} w punkcie 4
Marzenkaaa:
Czy ktoś mógłby mi sprawdzić czy dobrze zrobiłam?
x
Oblicz elastyczność funkcji g(x)=
w punkcie 4
x−2
rozumiem, iż 4 to x Przeczytałam, że wzór wygląda tak:
x
Exf=
*f'(x)
f(x)
Policzyłam pochodną :
x−2−x
−2
g'(x)=
=
(x−2)
2
(x−2)
2
−2
−1
g'(4)=
=
4
2
g(4)=2 Podstawiłam do tego wzoru wyżej i otrzymałam:
4
−1
Efx=
*
=−1
2
2
Prawidłowa odpowiedź?
9 gru 15:04
Jerzy:
Dobrze.
9 gru 15:09
Jerzy:
Tylko wynik wyraź w %.
9 gru 15:11
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick