matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Korzystając z reguły De l'Hospitala oblicz lim U{sinx}{sin10x} x→0 O ile pochod
Marzenkaaa:
Korzystając z reguły De l'Hospitala oblicz
sinx
lim
sin10x
x→0 O ile pochodna sinx równa jest cosx, o tyle nie wiem jak obliczyć sin10x
9 gru 14:34
Omikron:
Pochodna funkcji złożonej. (sin10x)'=(10x)'*cos10x=10cos10x
9 gru 14:36
Marzenkaaa:
Czyli
cosx
1
1
lim
= lim
=
?
10cos(10x)
10
10
x→0 x→0 cosx dla x=0 wynosi 1 10cos10x równe jest 10
Dobrze?
9 gru 14:40
Jerzy:
cosx
1
= lim
= [
] = 1
10cos(10x)
1
9 gru 14:40
Jerzy:
1
1
oj .... = [
] =
10
10
9 gru 14:41
Marzenkaaa:
supciooo
Dziękuje
9 gru 14:42
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick