pomoże ktoś
Asia: rozwiąż równanie:
9 gru 12:26
Jerzy:
x ≠ −1
2 − 6x = (x+1)(x−3) ⇔ 2 − 6x = x2 − 3x + x − 3 ⇔ 2 −6x = x2 − 2x −3 ⇔
⇔ x2 + 4x − 5 = 0 ... i rozwiązuj dalej.
9 gru 12:32
Asia: ⇔ 5x² − 5 = 0
9 gru 12:46
Asia: tak
9 gru 12:46
Asia: a te strzałki to skąd
9 gru 12:46
Janek191:
x
2 + 4 x − 5 = 0
( x + 5)*(x − 1) = 0
x = − 5 lub x = 1
================
lub
Δ = U{ 16 − 4*1*(−5) = 36
√Δ = 6
| | − 4 − 6 | | − 4 + 6 | |
x = |
| = − 5 lub x = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
9 gru 12:49
Asia: dziekuje
9 gru 13:03