matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trig
Tigi:
Jak rozwiazac row Anne tgx−tg2x=sinx nie korzystajac ze wzoru na roznice and tangensow
9 gru 11:57
Rafal:
Dziedzina: ...
sinx
sin2x
sinx
2sinxcosx
tgx−tg2x=sinx⇔
−
=sinx⇔
−
=sinx
cosx
cos2x
cosx
2cos
2
x−1
1) sinx=0⇒...
1
2cosx
2) sinx≠0⇒
−
=1
cosx
2cos
2
x−1
t=cosx
1
2t
−
=1
t
2t
2
−1
2t
2
−1−2t
2
=2t
3
−t 2t
3
−t+1=0 2t
3
−2t+t+1=0 2t(t
2
−1)+t+1=0 2t(t−1)(t+1)+(t+1)=0 (t+1)(2t
2
−2t+1)=0
9 gru 12:18
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick