ln(8x)-ln(1+x)=2
Marzenkaaa: Logarytm Naturalny
Jak policzyć logarytm Naturalny? :c
ln(8x)−ln(1+x)=2
9 gru 10:33
Marzenkaaa: Po prostu podstawic pod np ln(8x) że to jest log(e)(8x) ?
9 gru 10:34
===:
| | 8x | |
ln |
| =2 i dalej z definicji |
| | 1+x | |
9 gru 10:35
Jerzy:
Założenia: x > 0 i 1 + x > 0
| | 8x | | 8x | |
... ⇔ ln |
| = 2 ⇔ ln |
| = lne2 |
| | 1+x | | 1+x | |
9 gru 10:36
Jerzy:
8x = e
2x + e
2
x(8 − e
2) = e
2
9 gru 10:38
Jerzy:
Upsss ...
| | 8 − e2 | |
8 = e2x + e2 ⇔ e2x = 8 − e2 ⇔ x = |
| |
| | e2 | |
9 gru 10:40
Jerzy:
Nie .... jednak rozwiązanie z 10:38 jest poprawne, tylko "zjadłem" x w pierwszym ułamku.
9 gru 10:42
Marzenkaaa: wyszło mi :
Przepraszam, że piszę odpowiedźi, jednak prowadzący dał tylko przykłady, bez rozwiązań.
9 gru 10:43
Jerzy:
Patrz 10:38
9 gru 10:43
Marzenkaaa: Dziękuję Panu, Panie Jerzy za pomoc

Jeszcze prawdopodobnie będę pisała
9 gru 10:44
Jerzy:
Twój wynik jest też dobry
9 gru 10:45
Marzenkaaa: Teraz trochę z innej beczki, reszta przykładów z ln oraz log mi wyszły chyba dobrze
(sprawdzałam również w wolframalpha by nie zajmować tutaj czasu

. Nie wiem czemu mi nie
wychodza potęgi:
8
x−2=
√8
zamieniam 8
x−2 jako 2
3x−6 oraz
√8 jako 2
32
pozostaje mi 3x−6=
32
mnożę przez 2
6x−12=3
6x=15
| | 5 | |
a na wolframalpha podobno ma wyjść x= |
| |
| | 2 | |
Gdzie robię błąd :c
9 gru 11:08
Marzenkaaa: aaaa po prostu skróciliśmy przez 3

Przepraszam
9 gru 11:08
Marzenkaaa: Jednak z
3*2x+4=350 mam już problem jak zacząć nawet :c
9 gru 11:12
Jerzy:
Cóż można zrobić ?
| | 350 | | 350 | |
⇔ 3*2x*24 = 350 ⇔ 48*2x = 350 ⇔ 2x = |
| ⇔ x = log2 |
| |
| | 48 | | 48 | |
9 gru 11:17
Marzenkaaa: Heh, dziwny przykład. Ale i tak dziękuję
9 gru 11:26