Funkcja kwadratowa wartość najmniejsza i największa
Ania97: Funkcja kwadratowa f ma następujące własności f(−2)=0 oraz f(−1)=f(3)=−2,5
a) Czy funkcja kwadratowa ma wartość najmniejszą, czy największą i dla jakiego argumentu?
b) podaj wartość najmniejszą i największą tej funkcji w przedziale <3;4>
Mi wyszło a) f ma wartość najmniejszą, x=1
b) wartość najmniejsza : − 2,5
Wartosc największa : 0
Pisałam to na kartkówce i dostałam 3 a moim zdaniem jest to dobrze czy ktoś mógłby napisać co
ewentualnie zrobiłam źle
9 gru 09:54
Jerzy:
Masz żle..
| | 1 | | 3 | |
f(x) = − |
| (x − 1)2 − |
| |
| | 2 | | 2 | |
9 gru 10:02
Jerzy:
Sorry ... to jest żle ...zaraz poprawię
9 gru 10:04
Ania97: Ok czekam z góry dziękuję
9 gru 10:07
Jerzy:
| | 1 | | 9 | |
Masz dobrze ... ta funkcja to f(x) = |
| (x − 1)2 − |
| |
| | 2 | | 2 | |
9 gru 10:08
===:
9 gru 10:10
Jerzy:
Tylko ... fmin = f(1) = −4,5 ( Ty masz − 2,5)
9 gru 10:11
Ania97: A dostałam za to zadanie 3/5 punktów. Inny nauczyciel matematyki powiedział żeby mi dał 5 a ja
dostałam 3...
Dziękuję
9 gru 10:11
Jerzy:
a ..... w przdziale <3,4> , to minimum jest rzeczywiście − 2,5 :
9 gru 10:13
Ania97: Ale przecież f(1) nie należy do przedziału
9 gru 10:13
Jerzy:
Tak ...
9 gru 10:14
Ania97: N oglądanie nauczycielka mi napisała że powinno być − 4,5 i napisała że x należy do przedziału
ale przecież nie należy...
9 gru 10:14
Ania97: No właśnie *
9 gru 10:15
Jerzy:
Ja bym CI dał maksa
9 gru 10:18
Ania97: Muszę z nią porozmawiać

Dziękuję za szybką odpowiedź
9 gru 10:20