równania
Asia: rozwiąż równianie
2−6x
x+1 = x−3
2−6x jest pod kreską ułamkową z x+1
9 gru 00:43
Asia: POMOŻE KTOŚ?
9 gru 01:03
9 gru 02:10
Asia: tak
9 gru 02:11
Janek191:
Mnożymy obustronnie przez 2 − 6 x
x + 1 = (x − 3)*( 2 − 6 x)
x + 1 = 2 x − 6 x
2 − 6 + 18 x
6 x
2 − 19 x + 7 = 0
Δ = 361 − 4*6*7 = 361 − 168 = 193
| | 19 − √193 | | 19 + √193 | |
x = |
| lub x = |
| |
| | 12 | | 12 | |
9 gru 02:19
Asia: a to wiesz?
(x²+2x+1)*(x²−−4)>0
9 gru 02:24
Asia: dziękuję bardzo za poprzednie rozwiązanie Janek191
9 gru 02:24
Asia: o nie

Janek191 to na odwrót
o tak
9 gru 02:28
Asia: PRZEPRASZAM za pomyłke
9 gru 02:29
Asia: Janek191 jestes
9 gru 02:55
Omikron: Tak samo wymnóż przez mianownik, tylko dziedzina inna
9 gru 06:16
Asia: 2−6x=(x−3)*(x+1)
2−6x=x
2−x−3x−3
−6x−x
2+3x+x=−3−2
to tak ma być

i co dalej

?
9 gru 12:19