rownanie?
Jack:
Jak to obliczyc?
| 1−ex−1 | | 2[ln(x−1)+ex−1] | |
| − |
| + ln(x−1)[ln(x−1)+ex−1] = 0 |
| (x−1)2 | | x−1 | |
jest to efekt naprawde wielu operacji, potrzebne do obliczenia wypuklosci/punktow przegiecia.
8 gru 23:33
Kacper:
Podaj treść zadania.
9 gru 00:03
azeta: ... jak najszybciej
9 gru 09:25
Jack:
f(x) = (x−1)
e1x−1
| | 1 | |
Czyli (x−1) do potegi e, ktore jest do potegi |
| |
| | x−1 | |
9 gru 12:49
Jack:
Naprawde sie napracowalem zeby obliczyc pochodna drugiego rzedu
a potem to uprosicic do postaci 23:33
9 gru 12:54
azeta: Ale przecież pochodną tutaj liczysz normalnie ze wzoru na pochodną iloczynu, skąd tam te
logarytmy?
9 gru 13:03
Benny: @
azeta, pokaż jak, bo ja innej opcji niż e
lnf(x) nie widzę
9 gru 13:08
azeta: (et)=t'et
9 gru 13:08
azeta: ahh, wybaczcie, tam jest (x−1) do potęgi e

mój bład
9 gru 13:10
Jack:
dobra, nie wazne, zle przepisalem z tablicy...
tam bylo razy e, a nie do potegi e....
teraz to juz banał...
9 gru 14:50
Jerzy:
Też podejrzewałem,że mocno wkurzyliście asystenta
9 gru 14:51
Kacper:
Ja bym tamtego nie liczył.
9 gru 17:39
Jack: ja sadzilem ze dam rade skoro bylo do zrobienia
9 gru 17:41