pomoże ktoś?
Asia:
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych jeśli tg α=8/15
8 gru 22:29
sdfvsd:

juz wiesz ?
8 gru 22:37
Asia: tam jest 8/15 w ułamku to tak ma być narysowane ? czy jeszcze coś zapisywac i obliczac?
8 gru 22:39
sdfvsd:
masz obl. ctg, sin i cos
rysunek jest pomocniczy. mozesz z tw. Pitagorasa obliczyc dlugosc przeciwprostokanej i wtedy z
latwoscia wyznaczysz pozostale wartosci f.tryg. nie napisalas tylko czy chodzi o kat ostry.
8 gru 22:44
Asia: polecenie jest takie jak wyżej. nic więcej nie jest podane w zadaniu
8 gru 22:58
sdfvsd:
to licz
8 gru 23:01
Asia: z pitagorasa wyszło mi c=17
8 gru 23:10
Asia: i co dalej?
8 gru 23:10
Asia: sin=a/c i tak dalej tak?
8 gru 23:12
sdfvsd:
tak
8 gru 23:14
Asia: kurde proste to faktycznie
dzięki
8 gru 23:15
Asia: czyli wystarczy tylko podstawić pod wzór i koniec zadania?
8 gru 23:21
Asia: 
?
9 gru 00:04
Kacper:
Jeśli α jest ostry to:
9 gru 00:10
Asia: tak tak własnie mam dzięki
9 gru 00:12
Asia: a Kacper umiesz układy nierówności?
9 gru 00:13
Kacper:
Umiem
9 gru 07:22