Podaj interpretację geometryczną układu nierówności.
Asia:
x²+y²−4y−12≤0
x²+y²≥1
kto pomoże ?
8 gru 22:22
sdfvsd:
narysuj okregi.w czym problem ?
8 gru 22:31
8 gru 22:35
Asia: nie potrafie sie za to zabrac , nie bylo mnie na zajeciach i kompletnie nie wiem co i jak?:
8 gru 22:38
sdfvsd:
masz narysowac dwa okregi. pierwszy jest ≤ to znaczy to co w srodku (razem z krawedzia), a
drugi to co na zewnatrz. to bedzie interpretacja geometryczna.
8 gru 22:41
Asia: a trzeba pisać jakieś obliczenie?
8 gru 22:56
Asia: czy tylko te okręgi narysować?
8 gru 22:57
sdfvsd:
jesli bez obliczen wiesz jak narysowac to nie ma problemu
8 gru 23:00
Asia: a jak niewiem to pomożesz? jestem z tego zielona serio... nic zero nulll
8 gru 23:14
sdfvsd:
Kobieto na stronie ktora podalem masz centralnie wzory jak obliczyc srodek oraz promien okregu.
nic wiecej do narysowania Ci nie potrzeba.
8 gru 23:16
Asia: tak tak zielona kobieta ehhh ten rozum, przemęczenie bierze górę:(
8 gru 23:22
Asia: nie kumam nic kompletnie
nie zrobie tego
9 gru 00:14
Asia: nie potrafie
9 gru 00:14
Janek191:

x
2 + y
2 − 4 y − 12 ≤ 0
(x − 0)
2 + ( y − 2)
2 − 4 − 12 ≤ 0
(x − 0)
2 + ( y − 2)
2 ≤ 16
( x − 0)
2 + ( y − 2)
2 ≤ 4
2
Jest to równanie koła o środku S
1 = ( 0, 2) i promieniu r
1 = 4
x
2 + y
2 ≥ 1
(x − 0)
2 + ( y − 0)
2 ≥ 1
2
Jest to zewnętrze koła o S
2 = ( 0, 0) i ramieniu r
2 = 1 wraz z okręgiem x
2 + y
2 = 1
Patrz na rysunek
9 gru 02:36
Janek191:
Poprawka

(x − )
2 + ( y − 2)
2 ≤ 4
2 Ta nierówność opisuje koło o środku S
1 = ( 0, 2)
i promieniu r
1 = 4
x
2 + y
2 ≥ 1 Ta nierówność opisuje zewnętrze koła wraz z okręgiem.
S
2 = (0, 0) r
2 = 1
Trzeba iść spać bo za dużo pomyłek.
9 gru 02:41
Asia: aha. kurcze a mi jakoś dziwnie wychodziło. rownanie zle obliczalam.
dziękuję
9 gru 02:47
Asia: dziękuje
9 gru 02:48
Asia: tak mój umysł już chyba śpi
9 gru 02:48
Asia: ale tam bedzie bez 0

w nawiasie?
9 gru 02:50