Ekstremum i pkt przecięcia
miczi: Musze wyliczyć ekstreum i punkty przegiecia y−x(3−x)2
Pochodna będzie y=3(x2−4x+3) ? Potem y=3(x2−4x+3)przyrównuje do 0 . I co potem ?
8 gru 21:29
Adamm: y=x(x−3)2
y'=(x−3)2+2(x−3)x=(x−3)(x−3+2x)=3(x−3)(x−1)
y'=0 ⇔ x=3 ∨ x=1
y'<0 ⇔ x∊(1;3)
zatem dla x=1 mamy maksimum, dla x=3 minimum
8 gru 21:33
miczi: a dla y i pkt przecięcia ?
8 gru 21:36
Adamm: y''=6x−12
y''=0 ⇔ x=2
y''<0 ⇔ x<2
zatem x=2 jest punktem przegięcia
8 gru 21:39
miczi: przegięcia sory
8 gru 21:39
miczi: ok dziękuje

Ale przydałby sie ktoś kto by mi wyjaśnił pochodne bo nie rozumiem jeszcze tego
8 gru 21:40
miczi: a w tym przykładzie jak bd ?
y=x2+ 1/x2
8 gru 21:52