Wyznacz najmniejsze dodatnie rozwiązanie : sin2x=sin3x
MrTomek795: Wyznacz najmniejsze dodatnie rozwiązanie : sin2x=sin3x
Ogólnie zadanie bardzo proste, ale problem mam z ostatnim krokiem.
Otóż szukany wynik to 36 stopni, a do rozwiązania mam równanie:
cos(x)=(1+√5)/4 i nie mam absolutnie pojęcia jak na podstawie karty wzorów otrzymać tę
wartość.
Zadanko ze zbioru do matury rozszerzonej,
8 gru 21:18
zef: U{1+√5{4}≈0,809 i odczytuj ten wynik z tablicy tryg.
8 gru 21:20
8 gru 21:20
MrTomek795: Dzięki

Rozumiem, że na podstawie wiedzy z liceum nie można zrobić tego bardziej elegancko?
8 gru 21:24
zef: Według mnie to jest bardzo elegancko
8 gru 21:25
Mila:
sin3x=sin2x
3x=2x+2kπ lub 3x=π−2x+2kπ
| | 2kπ | | π | | 2kπ | |
x= |
| lub x= |
| + |
| |
| | 3 | | 5 | | 5 | |
k=0 to
I dalej masz obliczyc cos(36
o)? Jest na forum kilka razy obliczone. Szukaj.
8 gru 21:27
Adamm: sin(2x)=sin(3x)
2x=3x+2kπ ∨ 2x=π−3x+2kπ
najmniejsze rozwiązanie to π/5
8 gru 21:29
zef: | | π | |
Mila robiąc to twoim sposobem, niczego więcej nie trzeba liczyć, wynik to |
| i tyle bo |
| | 5 | |
mamy mieć najmniejsze rozwiązanie dodatnie czyli 0 odpada.
8 gru 21:30
MrTomek795: Niem miałem obliczyć x − najmniejsze dodatnie rozwiązanie, tylko metoda, którą się posłużyłem
nie doprowadziła mnie bezpośrednio do wyniku 36 stopni tylko do równości z cosinusem.
8 gru 21:31
Adamm: | | 1+√5 | |
to teraz przynajmniej wiesz jak udowodnić że cos36o = |
| |
| | 4 | |
8 gru 21:36