3 ciągi
sco: oblicz granice z tw o 3 ciągach
lim n>nieskończoności
n√1n + 2n2 +3n3 +1
8 gru 20:59
KKrzysiek: nic kompletnie nei widać
8 gru 21:00
sco: pierwiastek n stopnia pod pierwiastkiem jest 1/n + 2/(n2 )+3/(n3 )za pierwiastkiem +1
8 gru 21:13
Adamm: | | 1 | | 2 | | 3 | |
zauważ że |
| ≥ |
| ≥ |
| od pewnego n dla każdego n |
| | n | | n2 | | n3 | |
oznaczmy dany ciąg a
n, mamy
n√1/n3+1≤a
n≤
n√3/n+1
teraz jak pewnie wiesz, lim
n→∞n√a=1, gdzie a>0 i a=const. oraz
| | a | | ac | |
limn→∞ n√n = 1 oraz ( |
| )c= |
| , skorzystaj z tych faktów |
| | b | | bc | |
8 gru 21:17