Optymalizacja
Alky: Rozważamy trójkąty prostokątne których przeciwprostokątne mają długość 10 . Znajdź długości
przyprostokątknych trójkąta, który ma największe pole. Oblicz to pole .
Mam mały problem z pochodną i wyznaczeniem z niej później ekstremum . Ktoś coś ?
8 gru 20:45
yht:
a
2+b
2 = 10
2
b =
√100−a2
| | a*b | | a*√100−a2 | | √a2*√100−a2 | | √a2(100−a2) | |
P = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
by podstawił t=a
2 to może nawet bez pochodnej by się udało
8 gru 20:54
marta:
Największe pole ma trójkąt prostokątny równoramienny o ramieniu :
a=5
√2
| | a2 | | c2 | |
P= |
| = 25 [j2] lub P= |
| = 25 |
| | 2 | | 4 | |
8 gru 20:55
Bogdan:
| | 1 | |
Wyznaczamy maksimum funkcji P(x) = |
| √100x2 − x4 |
| | 2 | |
Założenie: −x
2(x − 10)(x + 10) ≥ 0 i x > 0
| | 200x − 4x3 | | −4x(x2 − 50) | |
P'(x) = |
| = |
| = ... |
| | 2√100x2 − x4 | | 2x√100 − x2 | |
stąd funkcja P(x) osiąga maksimum dla x = 5
√2
8 gru 21:01
Alky: No tyle, że ma być 45 45 90 o takim boku to wiem ale to trzeba udowodnić obliczeniami

[P[yht] jak byś to robił bez z pochodną, bo własnie w tym momencie się zacinam bo pochodna
wychodzi niefajna
8 gru 21:02
Alky: Ok zaraz ogarne
8 gru 21:02
marta:
| | a2b2 | |
P2= |
| a2= 100−b2 , 0< a,b<c |
| | 4 | |
[P
2(b)]
'= −b
3+50b
........................
a=5
√2 i b= 5
√2 P= 25
8 gru 21:03
yht:

gdzieś widziałem rozwiązanie tego zadania z wykorzystaniem własności trójkąta opartego na
średnicy okręgu, wyglądało to mniej więcej tak jak na tym rysunku
każdy Δ oparty na średnicy jest prostokątny
| | a*h | |
widać że pole P = |
| , przy nie zmieniającej się podstawie a=10, będzie największe |
| | 2 | |
jeśli
h=5 będzie promieniem okręgu
stąd wynikają długości przyprostokątnych trójkąta, obie po 5
√2
8 gru 21:05
marta:
A co zrobisz jak będzie to zadanie
z serii ....... zakodowania wyniku ? ( też wykonasz takie obliczenia z pochodną ?
a= ..... zakoduj wynik trzech miejsc po przecinku
8 gru 21:13
Alky: Ok, wróciłem po chwili przerwy . Takiego zadania raczej nie byłoby kodowanego, bo w takich
przypadkach to prawie zawsze ( zależy od zadania ) sąto prostokąty, sześciany, trójkąt 45 45
90 etc . Dzięki wszystkim za pomoc
8 gru 21:59
Jack: alki, spojrz na twoj poprzedni post z zadaniem
8 gru 22:06