Rozwiąż równanie modułowe z parametrem
Andre : Dla jakiej wartości parametru k równanie ma 3 rozwiązania:
||4x−5|−k|=6
8 gru 20:44
Andre : Ma ktos jakiś pomysł ? Proszę o pomoc !
8 gru 21:42
Adamm:

rozwiązanie będzie graficzne
||4x−5|−k|=6
|4x−5|−k=6 lub |4x−5|−k=−6
|4x−5|=k+6 lub |4x−5|=k−6
rysujemy, teraz zauważ że rozwiązań dla jednego z równań może być 2, 1 lub 0 , więc jedno
równanie
musi mieć 1 rozwiązanie, bo celujemy w nieparzystą liczbę rozwiązań
ale musi mieć 3 rozwiązania więc jedno musi mieć 2 a drugie 1 rozwiązanie
zauważ że k+6>k−6, więc musimy obrać za y=k−6 linię dla której mamy jedno rozwiązanie, czyli
k−6=0 ⇔ k=6, drugiego już nie musimy sprawdzać
8 gru 21:48
Eta:
|4x−5|−k=6 lub |4x−5|−k= −6
|4x−5|= k+6 lub |4x−5|= k−6
dla k+6>0 −− dwa rozwiązania i dla k−6=0 −−− jedno rozwiazanie
lub dla k+6=0 −− jedno rozw. i k−6>0 −− dwa rozwiazania
...............................
Odp : k=6
8 gru 21:52
Andre : Bardzo dziękuje za pomoc
8 gru 22:22