matematykaszkolna.pl
szereg KKrzysiek: Pytanie teoretyczne: Mam jakiś szereg o wyrazach nieujemnych. W treści zadania jest napisane, aby sprawdzić czy szereg jest rozb. czy zb. za pomocą kryterium leibniza. czy wystarczy pokazać, że szereg jest zbieżny bezwzględnie, i jeśli wyjdzie, że tak, to mogę napisać, że na mocy kryterium Leibniza szereg jest zbieżny bezwzględnie? Czy nie muszę wykazywać zbieżności bezwzględnej i tylko pokazać , że g−>0 oraz , że ciąg jest malejący?
8 gru 20:37
KKrzysiek:
8 gru 20:52
Adamm: powiedziałeś że szereg jest o wyrazach nieujemnych, więc kryterium Leibniza tu nie działa
8 gru 20:58
KKrzysiek: Szereg o wyrazach ujemnych. Myślałem o ujemnych, napisałem omyłkowo dodatnie.
8 gru 20:59
Adamm: jeśli jest o wyrazach ujemnych to też nie działa, wyrazy muszą być naprzemiennych znaków
8 gru 21:05
KKrzysiek: No dobrze. Źle się wyraziłem. Masz rację, ale załóżmy , że szereg przyjmuje wartości raz dodatnie raz ujemnie (naprzemiennie).
8 gru 21:10
KKrzysiek: Chociaż dzięki, że zwróciłeś mi na to uwagę.
8 gru 21:10
Adamm: jeśli nie pytają w zadaniu to wystarczy pokazać że jest zbieżny lub rozbieżny czyli ciąg który mnożysz razy (−1)n jest malejący i zbieżny do 0
8 gru 21:13
KKrzysiek: Dzięki. Właśnie o to mi chodziło!
8 gru 21:13
Adamm: a skoro w treści jest napisane żeby zrobić to kryterium Leibniza, to musisz to zrobić kryterium Leibniza, nawet jeśli są łatwiejsze sposoby
8 gru 21:14