owen:
we wczesniejszym poscie mam jeszcze kilka zadan nie rozwiazanych, więc jakby ktos mogł pomóc
A oto kolejna porcja zadań z którymi mam problem:
1) usun niewymiernosc z mianownika
4 kreska ulamkowa √
3 + √
2 + 1
2) wykaz, ze dla kazdej liczby naturalnej n liczba n
5 - n jest podzielna przez 30.
3) wykaz, ze jezeli liczba n jest suma kwadratow dwoch liczb calkowitych, to liczba 5n rowniez ma te wlasnosc.
(stwierdzilem, ze trzeba liczbe 5a
2 + 5b
2 zapisac jako sume kwadratow dwoch liczb calkowitych, jak to zrobic?)
4) oblicz: (3x+2y)
2 + (2x-3y)
2 kreska ulamkowa x+y
x= 4 + √
5 y= 4 - √
5
niby proste, ale ma wyjsc z tego wyrazenia 68,25, a mi wychodza caly czas inne wyniki
5) wyznacz wszystkie licczby calkowite n takie, ze liczba 2n+7 kreska ulamkowa n-1 jest liczba calkowita
dziekuje za pomoc.
Jakub:
1.
Pomnóż licznik i mianownik przez (√
3+√
2)-1 po uproszczeniu otrzymasz pierwiastek w mianowniku ale tylko jeden dalej jak tutaj
zadania-33
2. n
5-n = n(n
4-1)=n(n
2-1)(n
2+1)=n(n-1)(n+1)(n
2+1)
masz kolejne liczby n-1,n,n+1 jedna z nich musi dzielić się na 2, jedna na 3.
Jeżeli żadna z liczb nie dzieli się na 5 tzn. że n=5k+2 lub 5k+3
Podstaw za n w n
2+1 5k+2, a później 5k+3 zobaczysz, że wyjdzie ci wyrażenie podzielne przez 5. W ten sposób udowadniasz, że n
5-n dzieli się na 2,3,5 a to jest warunek podzielności na 30.