Wykaż, że dla dowolnych liczb a,b > 0...
Razeer123: Cześć, mam dwa zadanka na wykazywanie, których nie rozumiem. Moglibyście mi je rozwiązać i (w
miarę możliwości) wytłumaczyć?
1) Wykaż, że dla dowolnych liczb a,b > 0 a
4 + b
4 ≥ a
3 + ab
3
2) Wykaż, że dla dowolnych liczb a,b,c,d>0
√(a+c)(b+d) ≥
√ab +
√cd
Dziękuję!
8 gru 19:31
yht:
1) dla a=0.1, b=0.1 nierówność nie jest spełniona
Sprawdź czy dobrze przepisałeś zad. 1
2)
√(a+c)(b+d) ≥ √ab + √cd |()2
(a+c)(b+d) ≥ (√ab+√cd)2
ab+ad+bc+cd ≥ ab + 2√ab*cd + cd (stosujemy po prawej wzór skróconego mnożenia)
ab+ad+bc+cd−ab−cd ≥ 2√abcd
ad+bc ≥ 2√abcd
ad+bc ≥ 2√ad*bc
podstawiamy ad = x, bc = y
x+y ≥ 2√x*y |()2
(x+y)2 ≥ (2√xy)2
x2+2xy+y2 ≥ 4xy
x2+2xy+y2−4xy ≥ 0
x2−2xy+y2 ≥ 0
(x−y)2 ≥ 0
8 gru 20:04
Bogdan:
Prawdopodobnie w pierwszym zadaniu powinno być: a4 + b4 ≥ a3b + ab3, ale
niech potwierdzi to Razeer123
8 gru 20:11
Razeer123: Tak, Bodan ma rację. Pomyliłem się i zgubiłem literkę, powinno być dokładnie tak jak mówi:
a
4 + b
4 ≥ a
3b + ab
3
Przepraszam za kłopot
8 gru 20:18
Razeer123: Ale bardzo dziękuję yht za odpowiedź, stało się to dla mnie odrobinę jaśniejsze

Jeszcze prosiłbym o rozwiązanie tej pierwszej nierówności, bo wciąż jej nie umiem zrobić.
8 gru 20:20
Bogdan:
Wykonujemy przekształcenia równoważne.
a4 − a3b + b4 − ab3 ≥ 0 ⇒ a3(a − b) − b3(a − b) ≥ 0 ⇒ (a − b)(a3 − b3) ≥ 0
(a − b)(a − b)(a2 + ab + b2) ≥ 0 dokończ sam
8 gru 20:32
Razeer123: Dziękuję za pomoc, zadanie skończyłem bez problemu. Chyba to wreszcie zrozumiałem
8 gru 22:46