Punkty stacjonarne funkcji - pochodne cząstkowe
Mat: Wyznacz punkty stacjonarne funkcji
f(x;y)=(x2−y2)ex+y
Jestem totalnie ułomny jeśli chodzi o pochodne cząstkowe, proste przykłady potrafię
rozwiązywać, ale nie wiem jak zabrać się za ten konkretny
8 gru 19:20
Adamm: fx=2xex+y+(x2−y2)ex+y
fx=0 ⇔ 2x+x2−y2=0
fy=(−2y)ex+y+(x2−y2)ex+y
fy=0 ⇔ −2y+x2−y2=0
podstawiając do pierwszego równania mamy 2x+2y=0 ⇔ y=−x
czyli to punkty postaci (x; −x)
8 gru 19:24
Mat: Wielkie dzięki

teraz wiem że pochodne cząstkowe dobrze policzyłem

jeszcze raz dzięki
Adamm
8 gru 19:26