pochodna
Alky: | | 1 | |
Jak policzyć pochodną z tego |
| √100−b2*b |
| | 2 | |
8 gru 19:09
Adamm: | | 1 | | 1 | 1 | | 1 | |
( |
| √100−b2*b)' = |
|
| *(−2b)*b+ |
| √100−b2= |
| | 2 | | 2 | 2√100−b2 | | 2 | |
| | 1 | | b2 | |
= |
| ( |
| +√100−b2) |
| | 2 | | √100−b2 | |
8 gru 19:12
Adamm: użyłem wzoru na pochodną funkcji złożonej, jak chcesz bez tego to licz z definicji
8 gru 19:17
Jack:
jesli potrzebujesz to do policzenia np. maxymalnej objetosci czy czegokolwiek innego
to zawsze mozesz podstawic inna funkcji, przy czym to "b" musisz wciagnac fo pierwiastka.
| | 1 | | 1 | |
tzn. |
| √b2(100−b2) = |
| √−b4 + 100b2 |
| | 2 | | 2 | |
Teraz niech bedzie dana funkcja g = −b
4 + 100b
2
| | 1 | |
osiaga ona ekstremum dla tego samego argumentu co funkcja |
| √−b4 + 100b2 |
| | 2 | |
zatem mozesz policzyc ekstrema dla funkcji g, a wartosci to potem juz do tej normalnej funkcji
8 gru 19:20
Alky: No wiem wiem, widzę, tylko ta pochodna wychodzi taka niesympatyczna. Może inaczej.
Zadanie :
Rozważamy trójkąty prostokątne których przeciwprostokątne mają długość 10 . Znajdź długości
przyprostokątknych trójkąta, który ma największe pole. Oblicz to pole .
Generalnie to takie typowe zadanie optymalizacyjne.
z a2+b2=100 wyznaczyłem sobie a=√100−b2 i do wzoru 1/2ah(w tym przypadku 1/2ab) . Teraz
pochodna z tego tylko wychodzi taka nie fajna własnie . Jakiś inny sposób, albo pokazać mi
gdzie się pomyliłem ? A może ta pochodna ma taka wyjść, choć nie wiem bo to takie zwykłe
prostsze zadanie
8 gru 19:25
Alky: Dobra, jestem imbecylem :X
Dzięki Jack .... Bo to nie jest tak, że b = √b2 .. Shame on me
8 gru 19:26
Jack:
b = √b2 dla b ≥ 0
8 gru 19:28
Alky: Tak, jasne . Gimnazjum. Jest bardzo źle jak nie zauważyłem czegoś takiego ......
8 gru 19:30
Jack:

jesli nie optymalizacyjnie to zawsze mozna tak :
Skoro rozpatrujemy trojkaty prostokatne, to znaczy ze mozna na tych trojkatach opisac okregi,
co wiecej srednice okregow to przeciwprostokatne trojkata.
| | 1 | |
Pole trojkata : P = |
| a * h |
| | 2 | |
skoro a = 2R (bo srednica okregu)
to maksymalne pole uzyskamy dla najwiekszego "h" a to h z kolei jest najwieksze, gdy jest
promieniem tego okregu.
stad skoro przeciwprostokatna = 2R = 10 to R = 5
| | 1 | | 1 | |
zatem pole maxymalne : P = |
| a*h = |
| * 2R * R = R2 = 25 |
| | 2 | | 2 | |
8 gru 19:41
Alky: No niestety jest optymalizacyjnei muszęstandardowo do tego dojść

Sprawa
√25b−1/4 b4
8 gru 20:01
Alky: b4 jest w liczniku. Jaka będzie z tego pochodna ?
8 gru 20:01
Alky: | | 1 | |
Wyszła mi |
| ale nie jestem pewny |
| | 2√50b−b3 | |
8 gru 20:02
Jack:
nie czaje zapisu...
| | b4 | |
25b − |
| i to wszystko pod pierwiastkiem? |
| | 4 | |
no to to jest pochodna zlozona...
| | b4 | | 1 | | b4 | |
(√25b − |
| )' = |
| * (25b − |
| )' = |
| | 4 | | | | 4 | |
8 gru 20:12
Alky: Generalnei to jestem w klasie maturalnie więc pochodna złożona jest jeszcze nielegalna

Możesz rozpisać jak być robił to zadanie które napisałem w poście 19:25 , bo raczej nie sądzę
żeby tu była konieczność liczenia pochdnej złożonej . Sorki za zawracanie głowy
8 gru 20:18
Jack:

ja w maturalnej mialem pochodne zlozone.
Ale mowie, ze nie musisz... dobra, zadanie :
Rozważamy trójkąty prostokątne których przeciwprostokątne mają długość 10.
Znajdź długości przyprostokątnych trójkąta, który ma największe pole. Oblicz to pole .
Zatem
| | 1 | |
Pole trojkata = |
| * a * h |
| | 2 | |
z Pitagorasa (patrz rysunek oznaczony
1)
a
2 + h
2 = 100
a =
√100−h2 [założenie h ∊ (0;10)]
zatem
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(a) = |
| h√100−h2 = |
| √h2(100−h2) = |
| √−h4+100h2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Niech f(h) = −h
4 + 100h
2
Osiaga ona ekstrema dla tych samych argumentow co funkcja P(a).
f ' (h) = − 4h
3 + 200h
f ' (h) = 0
− 4h
3 + 200h = 0
h(−4h
2+200) = 0
h = 0 (sprzeczne) lub 4h
2 = 200
h
2 = 50
h =
√50=
√25*2 = 5
√2
Zaznaczamy na osi (patrz rysunek oznaczony
2)
zaznaczamy przedzial do ktorego nalezy h, tzn (0;10)
nasza pochodna byla (f ' (h) = − 4h
3 + 200h) zatem przy najwiekszej potedze wspolczynnik
ujemny, rysujemy od prawej strony od dolu − patrz brazowy kolor.
No i piszemy podsumowanie
dla h ∊ (0; 5
√2> f'(h) > 0 zatem funkcja rosnie
dla h ∊ <5
√2;10) f'(h) < 0 zatem funkcja maleje
dla h = 5
√2 funkcja osiaga ekstremum i jest to maksimum.
Zatem
h = 5
√2
a
2 = 100 − h
2 = 100 − 50 = 50
a =
√50 = 5
√2
zatem a = h = 5
√2
P
max = (i teraz wstawiamy do tego wzoru z pierwiastkiem)
| | 1 | | 5√2 | | 25*2 | |
= |
| *5√2*√100−(5√2)2 = |
| * 5√2 = |
| = 25 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
8 gru 21:07
Jack: ?
8 gru 21:53
Alky: O kurde , ładnie

Napracowałeś się

Myślałem że już poszedłeś al mi zależało na tym
zadaniu.
*
Niech f(h) = −h4 + 100h2
Osiaga ona ekstrema dla tych samych argumentow co funkcja P(a).
*
To jest moment którego mi było trzeba . Własnie miałem problem z tą pochodną jak bym chciał to
liczyć pod schemat, bo generalnei zadanie było takie typowe.
Na prawdę dzięki wielkie za poświęcony czas
8 gru 22:14