trojkat rownoboczny
5-latek: Punkty Di E dziela boki AB i AC trojkata rownobocznego ABC w stosunkach |AD| : |DB|= |CE| :
|EA|= 1 ; 2
Proste CD i BE przecinaja sie w punkcie O
Udowodnij ze kąt AOB jest kątem prostym
+ do tego jakie woadomosci mam powtorzyc . dziekuje
8 gru 19:04
Mila:
Skąd masz to zadanie?
8 gru 21:14
Mila:

ΔCEB≡ΔCDA
8 gru 23:34
Rafal:

Moje rozwiązanie (brzydkie, ale nic ładniejszego nie wymyśliłem).
Kąty BAO i ABO to kąty ostre, zatem jeśli sinα=cosβ, to α=90−β.
Z twierdzenia Leonarda Cevy
http://www.deltami.edu.pl/temat/matematyka/geometria/planimetria/2011/02/01/Twierdzenie_Cevy/ (proste i użyteczne twierdzenie) widać, że |BF|=4|CF|, czyli
| | |BF| | | |AF| | | |BF|*sin60 | |
Z twierdzenia sinusów w trójkącie BAF: |
| = |
| ⇒sinα= |
| . |
| | sinα | | sin60 | | |AF| | |
Z twierdzenia cosinusów w tym samy trójkącie:
| | 16 | | 4 | | 1 | | 21 | | √21 | |
|AF|2=a2+ |
| a2−2*a* |
| a* |
| =...= |
| a2⇒|AF|= |
| . |
| | 25 | | 5 | | 2 | | 25 | | 5 | |
| | | | 2√7 | |
Wracając do twierdzenia sinusów: sinα= |
| =...= |
| . |
| | | | 7 | |
| | √21 | |
Podobnie (twierdzenie sinusów i cosinusów w trójkącie ABE): sinβ= |
| . |
| | 7 | |
Oczywiście sinα=cosβ, co kończy dowód.
9 gru 09:19
5-latek: dziekuje za pomoc
na razie to zadanie jest dla mnie za ciezkie ale wroce do niego .
9 gru 17:33
Mila:
Nie napisałeś na jakim poziomie to zadanie.
9 gru 21:24
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Poziom to 3 gimnazjum i 1 liceum . z tym ze to zadanie z kącika olimpijskiego
Wiec na razie nie powinienem go tutaj pisac
mam juz plana na nauke . Znalazlem ksiazke gdzie tresc jest podzielona na 49 lekcji
(planimetrii
dla samoukow .
9 gru 21:44
5-latek: dzisiaj tak sie zastanawialem nad takim problemem
czy linia srodkowa trapezu to jest ta linia ktora dzieli trapez na dwa wielokaty o rownych
polach .
Na razie sam nie potrafie na to pytanie odpowiedz
9 gru 21:52
5-latek: Dobranoc
Milu

jutro rano do pracy muszse isc
9 gru 21:56
Mila:
Domyśliłam się ,że to zadanie konkursowe.
Dobranoc. Mam rozwiązanie, ale chciałeś podpowiedzi.
Rozwiązanie
Rafała dobre.
9 gru 21:59
Mila:
Linia środkowa trapezu nie dzieli trapezu na trapezy o równych polach.
9 gru 22:02
===:
stosunkowo łatwo da się to policzyć tylko rachunkiem kątów

ale skoro konkursowe ... to nie podpowiadam
9 gru 22:30
Rafal: === Chętnie bym takie rozwiązanie zobaczył

Mógłbyś podać link do zdjęcia rozwiązania
(otworzy go tylko ten, kto będzie chciał).
10 gru 08:39
5-latek: To nie jest zadanie z zadnego obecnego konkusu .
To moze byc zadanie z 1976roku nawet .
10 gru 16:22
5-latek: Mysle na razie nad tym.
jesli nie zrobie to sie nic nie stanie .
10 gru 18:17
an:

CF obliczamy z twierdzenia Cevy, Następnie z proporcji p i q
Korzystamy z zależności w trójkącie prostokątnym h
2=p*q (p+q=c), równość zachodzi
a więc ∡AOC=90
o
10 gru 22:51
===:
ktoś tu pyta o kąt AOC
11 gru 16:59