matematykaszkolna.pl
trojkat rownoboczny 5-latek: Punkty Di E dziela boki AB i AC trojkata rownobocznego ABC w stosunkach |AD| : |DB|= |CE| : |EA|= 1 ; 2 Proste CD i BE przecinaja sie w punkcie O Udowodnij ze kąt AOB jest kątem prostym + do tego jakie woadomosci mam powtorzyc . dziekuje
8 gru 19:04
Mila: Skąd masz to zadanie?
8 gru 21:14
Mila: rysunek ΔCEB≡ΔCDA
8 gru 23:34
Rafal: rysunekMoje rozwiązanie (brzydkie, ale nic ładniejszego nie wymyśliłem). Kąty BAO i ABO to kąty ostre, zatem jeśli sinα=cosβ, to α=90−β. Z twierdzenia Leonarda Cevy http://www.deltami.edu.pl/temat/matematyka/geometria/planimetria/2011/02/01/Twierdzenie_Cevy/ (proste i użyteczne twierdzenie) widać, że |BF|=4|CF|, czyli
 4 1 
|BF|=

a i |CF|=

a.
 5 5 
 |BF| |AF| |BF|*sin60 
Z twierdzenia sinusów w trójkącie BAF:

=

⇒sinα=

.
 sinα sin60 |AF| 
Z twierdzenia cosinusów w tym samy trójkącie:
 16 4 1 21 21 
|AF|2=a2+

a2−2*a*

a*

=...=

a2⇒|AF|=

.
 25 5 2 25 5 

4 3 

a*

5 2 
 27 
Wracając do twierdzenia sinusów: sinα=

=...=

.

21 

a
5 
 7 
 21 
Podobnie (twierdzenie sinusów i cosinusów w trójkącie ABE): sinβ=

.
 7 
Oczywiście sinα=cosβ, co kończy dowód.
9 gru 09:19
5-latek: dziekuje za pomoc na razie to zadanie jest dla mnie za ciezkie ale wroce do niego .
9 gru 17:33
Mila: Nie napisałeś na jakim poziomie to zadanie.
9 gru 21:24
5-latek: Dobry wieczor Milu emotka Poziom to 3 gimnazjum i 1 liceum . z tym ze to zadanie z kącika olimpijskiego Wiec na razie nie powinienem go tutaj pisac mam juz plana na nauke . Znalazlem ksiazke gdzie tresc jest podzielona na 49 lekcji (planimetrii dla samoukow .
9 gru 21:44
5-latek: dzisiaj tak sie zastanawialem nad takim problemem czy linia srodkowa trapezu to jest ta linia ktora dzieli trapez na dwa wielokaty o rownych polach . Na razie sam nie potrafie na to pytanie odpowiedz
9 gru 21:52
5-latek: Dobranoc Milu emotka emotka jutro rano do pracy muszse isc
9 gru 21:56
Mila: Domyśliłam się ,że to zadanie konkursowe. Dobranoc. Mam rozwiązanie, ale chciałeś podpowiedzi. Rozwiązanie Rafała dobre. emotka
9 gru 21:59
Mila: Linia środkowa trapezu nie dzieli trapezu na trapezy o równych polach.
9 gru 22:02
===: stosunkowo łatwo da się to policzyć tylko rachunkiem kątówemotka ale skoro konkursowe ... to nie podpowiadam emotka
9 gru 22:30
Rafal: === Chętnie bym takie rozwiązanie zobaczył emotka Mógłbyś podać link do zdjęcia rozwiązania (otworzy go tylko ten, kto będzie chciał).
10 gru 08:39
5-latek: To nie jest zadanie z zadnego obecnego konkusu . To moze byc zadanie z 1976roku nawet .
10 gru 16:22
5-latek: Mysle na razie nad tym. jesli nie zrobie to sie nic nie stanie .
10 gru 18:17
an: rysunek CF obliczamy z twierdzenia Cevy, Następnie z proporcji p i q Korzystamy z zależności w trójkącie prostokątnym h2=p*q (p+q=c), równość zachodzi a więc ∡AOC=90o
10 gru 22:51
===: ktoś tu pyta o kąt AOC
11 gru 16:59