matematykaszkolna.pl
Granice Dicki: Hejka, jest to do policzenia? arcsin3x lim −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− x→1 (xπ) tg −−−−−−− 2 Moim zdaniem powinno to wygladac tak jesli sie da, ze arcsin3x −> 3x, xπ a z tg wyjdzie mi −−−−− 2 6 Czyli ostatecznym wynikiem bedzie −−−− π
8 gru 18:47
Adamm: jeśli definicja arcusa sinusa dla ciebie jest taka sama jak powszechna definicja, to nie można policzyć granicy ze względu na dziedzinę arcusa sinusa
8 gru 18:49
Dicki: Dziedzina jest w nawiasie okraglym tak? Co prawda moj nauczyciel nie widzial tego konkretnie przykaldu na oczy, ale stwierdzil, ze cos co nie nalezy do dziedziny takze moze byc granica, chociaz pewnie myslal o mianowniku. Po prostu pytam czy jest to do policzenia, bo troche mi to wlasnie nie wygladalo emotka.
8 gru 18:53
Adamm: nie, co prawda można liczyć granicę dla punktów dla których funkcja nie jest określona, jednak sprawa ma się inaczej dla całych przedziałów
8 gru 18:54
Adamm: wystarczy spojrzeć na definicję granicy, jest ona tylko dla pewnego otoczenia punktu, gdy nie ma otoczenia to nie ma też granicy
8 gru 18:56
Dicki: A granice lewostronna dla tej funkcji istnieje? Bo wtedy mozna byloby stwierdzic, ze jest granica jednostronna, a obustronna w tym przypadku nie istnieje np. Bo tak zostawic puste i podpisac "nie da sie wykonac" troche glupio
8 gru 18:58
Dicki: Z tym, ze wtedy bylo by x→0 jesli sie nie myle?
8 gru 19:01
Adamm: −1≤3x≤1
 1 1 

≤x≤

3 3 
gdyby funkcja była określona od jakiegoś punktu a do 1, czyli na przedziale (a; 1), wtedy można byłoby liczyć granicę lewostronną, jednak nawet nie tykamy się tych wartości, możesz powiedzieć
 1 
że to mały dystans, ale pomiędzy

a 1 jest nieskończenie wiele liczb, nieprzeliczalnie
 3 
wiele
8 gru 19:03
Dicki: To nalezy wpisac, ze zadanie jest niewykonalne?
8 gru 19:04
Adamm: teraz tak zauważyłem, napisałeś że x→1, ale z twoich postów wynika jakbyś mówił że x→0
8 gru 19:04
Dicki: Z tego powodu, ze gdy x→0 mozna by bylo znalezc granice tego , wiec obstawiam blad w pisaniu zadania
8 gru 19:05
Adamm: ja bym napisał że granica nie istnieje, z jakimś krótkim wytłumaczeniem, ale nie musisz się sugerować moim zdaniem, najważniejsze jest wyjaśnienie
8 gru 19:08
Dicki: Jescze taki off top. Czy dzial albo rodzaj obliczen, ktory nazywa sie "Transformacja Laplace’a" Jest bardzo wymagajacy lub czy jest wymagajaca matematyka?
8 gru 19:10
Adamm: nie mam pojęcia
8 gru 19:15