wyznaczyc dziedzine i asymptoty wykresu funkcji
Kudłaty: f(x)=e(x2+3x−2)(2x−2)
8 gru 18:18
Kudłaty: Potęga (x2+3x−2)/(x−2)
8 gru 18:19
Kudłaty: Udało mi się ustalić że D=R\{2}
Teraz nie wiem jak wyznaczyć asymptotę ukośną.
lim dąży do 2 z prawej strony to funkcja dąży do ∞
lim dąży do 2 z lewej strony to funkcja dąży do −∞
8 gru 18:29
Mila:
1) Granice w x=2
| | 8 | |
limx→2+ e(x2+3x−2)/(x−2)= ∞ masz symbol w wykładniku : [ |
| ] |
| | 0+ | |
| | 8 | |
limx→2− e(x2+3x−2)/(x−2)= 0 masz symbol w wykładniku: [ |
| ] |
| | 0− | |
w x=2 asymptota z prawej strony
2)
lim
x→∞ e
(x2+3x−2)/(x−2)=
∞
lim
x→−∞ e
(x2+3x−2)/(x−2)=0
y=0 asymptota pozioma lewostronna
9 gru 21:56