Pole i objętość ostrosłupa
Tom: Pole i objetność graniastosłupa prawidłowego czworokątnego Tom: Oblicz pole i objętość
ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wiedząc że krawędź podstawy ma 6 cm a krawędź boczna 5
cm.
8 gru 18:04
5-latek: Zrob rysunek
To jest akuratnie zadanie proste
8 gru 18:05
Tom: Zrobiłem, wyszła mi wysokość ostrosłupa √7 i nie wiem czy jest dobrze
8 gru 18:09
Tom: I wtedy V= 1/3 x 36 x √7 = 12 √7
8 gru 18:10
Tom: Pb − 4 x 6 x 4 / 2 = 48
Pc − 48 + 36 = 84
nie wiem czy to dobrze
8 gru 18:15
5-latek:

Najpierw objetosc
Wiadomo ze spodek wysokosci w takim ostroslupie pada na srodek okregu opisanego na wielokacie
fotremnym
Tutaj mamy kawadrat wied pada na srodek przekatnej
d= −−−− tp 0,5d=.......
H policz z tweirdzenia PITAGORASA
8 gru 18:31
5-latek: H2= 25−18=7 ToH=√7
8 gru 18:42
5-latek: V= 12√7 [cm3]]
czyli dobrze
8 gru 18:44
5-latek:

teraz pole
P
c= P
p+4*P
b
h= 4
Pole tego trojkata rownoramiennego wynosi P
b=12cm
2
P
c= 36+48= 84cm
2
wiec masz dobrze
8 gru 18:48