matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak w zadaniu
Mareczek:
Oblicz promień i środek okręgu o równaniu x
2
+y
2
+2x+10y−8=0
8 gru 17:56
Eta:
2
10
S(
,
)= S(−1, −5) , r=
√
(−1)
2
+(−5)
2
+8
=
√
34
−2
−2
8 gru 17:59
Adamm:
x
2
+y
2
+2x+10y−8=0 (x+1)
2
+(y+5)
2
=34 S=(−1; −5) r=
√
34
8 gru 17:59