Oblicz logarytmy
Matus: log
2 16
log
4 2
log
27 9
log 10
log
6 18 + log
6 2
8 gru 17:17
5-latek: czy naprawde tak wygladaja te logarytmy ?
8 gru 17:24
Matus: Napisałem to tak żeby przykłady wyglądały schludnie.
8 gru 17:55
Adamm: masz taki symbol na klawiaturze _
wszystko po nim jest indeksem dolnym, jak chcesz zapisać w indeksie dolnym więcej niż 1 wyraz
to bierzesz wszystko w nawiasy { }
8 gru 17:58
Matus: A to nie wiedziałem o tej opcji, przepraszam za moją niewiedze.
Poprawiona wersja:
log
2 16
log
4 2
log
27 9
log 10
log
6 18 + log
6 2
8 gru 18:01
Adamm: log
2 16 = log
2 2
4 = 4 (no bo do jakiej potęgi musisz podnieść 2 żeby otrzymać 2
4?)
| | 1 | |
log5 |
| = log5 5−2 = −2 |
| | 25 | |
log
4 2 = log
4 √4 = log
4 4
1/2 = 1/2
log
27 9 = 2 log
27 3 = 2 log
27 3√27 = 2 log
27 27
1/3 = 2/3
log 10 = 1, bo logx=log
10x
log
6 18+log
6 2 = log
6 36 = log
6 6
2 = 2
8 gru 18:09
5-latek: TEraz CI pokae jak jest roznica w zapisach
log216=
log16 jest to logarytm dziesietny
liczmy log16
wiemy ze log 2=0,3
log 4= 2log2 =0.6
log16= log42= 2log 4= 2*0,6=1,2
log216= (log16)2= 1,22= 1,44
natomiast log216=4 bo 24=16
Widzisz juz ?
8 gru 18:16