xd
pn: Somebody help me?

Witam. Otóż mam dość skomplikowane zadanie. Jeżeli ktoś potrafiłby pomóc zrobić i wytłumaczyć,
byłabym wdzięczna.
Na ile sposobów można pomalować trzema(różnymi!) kolorami:
a) 3 identyczne kule
b) 3 rozróżnialne kule(tj. różnej wielkości)
z góry dziękuję
12 sty 19:43
pn: up
12 sty 19:44
EMil: nie chce mi sie
12 sty 19:46
pn: up
dzieki za pomoc −.−
12 sty 19:47
pn: up
12 sty 19:50
pn: up
12 sty 19:53
ra1di: narysuj sobie na kartce, to by Ci zajęło mniej czasu niż odświeżanie i pisanie postów...
12 sty 19:55
pn: i co później mam zrobić?
12 sty 19:56
pn: z reszta, tego nie da się narysować

tylko policzyć.
12 sty 19:58
pn: up
12 sty 20:00
Grzegorz: 3 różnymi to 2 wersje bo nie kumam jednego czy kolory mają się powtarzać czy mają być róznie
mozesz to zrobic na warjacjach a jak nei potrafisz poprostu rozpisz..
dajmy na to ze zbiór Z={1,2,3} to numery kul (u ciebie kolory)
więc ilość kombinacji bez powtórzenia kolorów (np 2x czarny(1)) sobie rozpisz jak wzorów nei
znasz
123
132
231
213
312
321
a jeśli chodzi ci o powtarzające się kolory że np, jedna kula jest pomalowana 2 nie ..
no to 23.
12 sty 20:08
mika11: w sobotę ula karmiła psy i koty .kot dostawał 3 a pies 5 kawałki mięsa .nakarmiła 13 zwierząt
rozdzielając 49 kawałków .ile nakarmiła psów a ile kotów
21 mar 15:42
dominika055: 2(x−2)+4(y−3)=−2
x−y=−2
1 sty 18:48