matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ttt
majka:
x
2
+3x−21
jak rozwiazac lim
x→4
−
x
2
−5x+4
8 gru 16:23
===:
licznik i mianownik do iloczynowej i może cosik się zredukuje
8 gru 16:25
Adamm:
x
2
+3x−21
x
2
+3x−21
=
x
2
−5x+4
(x−4)(x−1)
x
2
+3x−21
7
lim
x→4
−
= [
] = −
∞
x
2
−5x+4
0
−
*3
8 gru 16:25