oblix
bartek: Oblicz pochodna 200/√P=
8 gru 14:01
8 gru 14:03
Jerzy:
ostatni wykładnik: −3/2 oczywiście.
8 gru 14:05
8 gru 14:08
bartek: skad −3/2
8 gru 14:09
bartek: 200/√P= 200*1/2√P*(P)' nie tak ?
8 gru 14:11
Jerzy:
(xn)' = n*xn−1
8 gru 14:12
bartek: A TO moje rozwiazanie co w nim zle robie?
8 gru 14:13
Jerzy:
1/2√P to pocodna z √P , a nie z 1/√P
8 gru 14:13
Jerzy:
| | 200 | |
Przecież masz funkcję: |
| |
| | √P | |
8 gru 14:14
bartek: A to−1 skad wynika ?
8 gru 14:15
Jerzy:
Które − 1 ?
8 gru 14:16
bartek: 200*−1/2(ta −1 skad)*p...
8 gru 14:17
Jerzy:
| 1 | |
| = (√P)−1 = (P1/2)−1 = P−1/2 |
| √P | |
8 gru 14:19