Oblicz wzor funkcji kwadratowej
Yves: Funkcja kwadratowa przyjmuje najmniejsza wartość rowna 0, a do jej wykresu nalezą punkty (2,5)
i (4,5). Wyznacz wzor funkcji kwadratowej.
8 gru 10:35
Jerzy:
Popatrz na punkty i zastanów sie ,gdzie leży os symetrii..
8 gru 10:41
Jerzy:
Z treści zadania wynika,że:
q = 0
xw = 3 , yw = 0
f(x) = a(x − 3)2
f(2) = 5 = a(2 − 3)2 = a
Zatem: f(x) = 5(x − 3)2
8 gru 10:47
Yves: Oś symetrii to nie bedzie 2 w takim razie ?
8 gru 10:56
Yves: O nie juz rozumiem, dziekuje
8 gru 10:56
Jerzy:
| | 2 + 4 | |
Nie .... to będzie: x = 3 ( |
| = 3 ) |
| | 2 | |
8 gru 10:57